Dawno wymieniałeś tą chłodnicę? Płyn uciekł tym króćcem?
Bo na forum pisali, że tam płyn chłodniczy nie krąży
więc, jeśli tamtędy uciekł, a nie na łączeniu z metalową częścią skraplacza, to trochę jestem tym faktem zdziwiony i dobrze, że swoje króćce zabezpieczyłem przed takową awarią
XV Ogólnopolski Zlot Honda Accord Klub Polska

Napisano 17:04, 26.03.2019
Napisano 19:42, 26.03.2019
Użytkownik artek edytował ten post 19:47, 26.03.2019
Napisano 20:17, 07.04.2019
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Napisano 15:25, 24.12.2019
No wiec czas na podsumowanie zabiegu czyszczenia nagrzewnicy. Zawór sprawny, płukanie nagrzewnicy gorącym octem i woda zakończony sukcesem.
Napisze od siebie jak to zrobiłem.
1. Demontaż przewodów, i zaślepienie przewodu prowadzącego do nagrzewnicy.
2. Montaż ok 50cm 2 węży ogrodowych na krócce wejścia do nagrzewnicy ( jeden ułatwiający wlanie octu i wody a drugi w celu umiemożliwienia wypływu płynów podczas płukania. Spuszczenie płynu z nagrzewnicy i wydmuchnięcie przez przewód resztek płynu.
3. Zalanie 3x 0.5l gorącego octu. Ocet przebywał ok 5-10 minut i sobie tam działał. Po każdym wlaniu wdmuchiwałem powietrze ustami do nagrzewnicy aby poruszyć ocet i cały syf.
4. Po spuszczeniu dodatkowo wydmuchiwałem powietrzem resztkę płynu przed ponownym zalaniem.
5. Po occie czas na gorącą przegotowaną wodę, ok 5l w celu przepłukania końcowego przed składaniem.
6. Składanie wszystkiego do kupy, uzupełnianie płynu chłodzącego i odpowietrzenie układu.
Ilość potrzebnego octu - 1.5 litra
Ilość płynu chłodzącego - 1 litr w moim przypadku.
2 piwa i paczka fajek.
Chciałbym podziękować wszystkim za pomoc
a masz jakies foty
Napisano 15:27, 24.12.2019
A czy na forum jest jakis manual do calego nawiewu bo ja to wzrokowcem jestem i bez rysunku po omacku to ciezko mi to idzie mam klimatronic zgory dzieki za pomoc
Napisano 18:37, 17.10.2024
Napisano 19:50, 17.10.2024
Ciekawa metoda płukanie octem, przecież są specjalnie do płukania układu chłodzenia odpowiednie produkty, no ale wiadomo ocet ( albo soda z octem na wszystko najlepsza - żarcik oczywiście).
Coś pisałeś też że pokazuje Ci wysoką temp zewnętrzną, może to jest tego przyczyna, ale wydaje mi się że jest też czujnik temperatury wewnątrz samochodu i to bardziej on powinien odpowiadać za ogrzewanie.
Napisano 13:27, 19.10.2024
Użytkownik Pr0m1l edytował ten post 13:28, 19.10.2024
Napisano 17:12, 19.10.2024
Hej dzięki za odpowiedź,hmmm może i sprawdzę ten wewnętrzny, czujnik zewnętrznej działa poprawnie, a gdzie szukać tego wewnętrznego?
wewnatrz masz dwa czujniki. nasłonecznienia na środku deski pod szybą przednią i temperatury wewnętrznej na desce ponizej zegarów po prawej stronie na wysokości stacyjki (taka kratka - wlot)
Napisano 08:12, 09.11.2024
Napisano 21:27, 09.11.2024
Pewnie można, ale ja ci w tym nie pomogę.
Wydaje mi się jednak że przy wyłączonej klimie i temperatura na max to czujniki chyba nie mają nic do tego, powinno grzać na maxa.
Więc, albo masz zabitą nagrzewnicę, albo nie otwiera się dopływ do niej ( z tego co kojarzę to jest jakiś zawór na wężu przed nagrzewnicą pod maską).
Ja bym zrobił jeszcze raz płukanie z tym że z użyciem odpowiedniego preparatu i wedle jego instrukcji. Sprawdź też korek na chłodnicy czy działa.
Napisano 22:29, 09.11.2024
Napisano 06:29, 10.11.2024
Kurcze ale przez nagrzewnicę przepływ płynu jest bo przelatywał ładnie, ten mieszalnik w komorze silnika o którym mówisz jest wymieniony na nowy i działa poprawnie jednak dalej brak powietrza ciepłego. Jak sprawdzić korek czy działa? Generalnie chłodnica płynu wraz z korkiem też są nowe
Po odkręceniu korka na zimnym silniku powinno być słychać "zassanie" powietrza. Na rozgrzanym silniku powinien zmienic się stan płynu w zbiorniczku (zmniejszyć) .No i korek 1,1 bar.
Sprawdź jeszcze raz linkę przy tym zaworze przed nagrzewnicą.
Nie wiem co zmienia instalacja LPG(nigdy nie miałem) w systemie chłodzenia, może tam coś się dzieje.
Od kiedy nie masz ogrzewania, może wrócić w pamięci co było robione przed tym jak ogrzewanie przestało działać.
Napisano 09:53, 10.11.2024
Użytkownik Pr0m1l edytował ten post 09:55, 10.11.2024
Napisano 19:41, 10.11.2024
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VI, nagrzewnica CG8
VI
Mechanik →
Silniki →
Kto poprawi rozrząd? VI gen 1.8Napisany przez defol , 31 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
![]() |
VI
Mechanik →
Układ napędowy →
ACCORD COUPE 99 3.0 V6 - problem ze skrzynią AUTOMATNapisany przez ziomo , 28 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
|
![]() |
VI
Mechanik →
Klimatyzacja/ Wentylacja/Ogrzewanie →
Accord VI Problem z temperaturą - przegrzewa sięNapisany przez Virusek27 , 22 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
|
VI
Mechanik →
Silniki →
Swap silnika F20B6 na K24A6Napisany przez krvst3q , 16 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
![]() |
VI
Mechanik →
Układ elektryczny →
Otwieranie auta po puszczeniu sprzęgłaNapisany przez krvst3q , 15 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych