Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Honda Accord 6 lpg, nie odpala

VI accord 6 accord vi nie odpala lpg

Najlepsza odpowiedź przemkowal , 11:28, 24.02.2020

żeby wyeliminować LPG zalewający silnik, to trzeba by zakręcić zawór na butli podczas pracy silnika i poczekać aż cały gaz się wypali z układu, i wtedy jest pewność że lpg nie zalewa silnika.

Tyle, że tutaj tylko na plaku działa a bez plaka gaśnie na benzynie. Więc to nie z braku paliwa nie odpala.

 

Skoro paliwo do listwy dochodzi a dalej już nie to albo wtryski padły wszystkie albo nie masz zasilania do nich.

Mierzyłeś czy pojawia się jakiekolwiek napięcie na kostkach wtryskiwaczy?

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 22:46, 23.02.2020

Witam, 
Mam Accorda VI, 1.8 benzyna + lpg. Samochód nie chce odpalić na benzynie, rozrusznik kręci. Da się go odpalić na plaku, gdy się zagrzeje i przejdzie na gaz (sekwencja) pracuje normalnie. Wyeliminowałem już takie rzeczy jak: kostka stacyjki (wymieniona), aparat zapłonowy (wymieniony na używany z allegro), sterownik brc (wymieniony na używany z allegro), pompka paliwa (sprawdzona, działa), przekaźnik pompy paliwa (przelutowany w celu sprawdzenia zimnych lutów). Proszę o pomoc. 
Pozdrawiam

PS: Honda była u elektromechanika, który stwierdził, że ECU nie pokazuje żadnych błędów. 


Użytkownik mati0989 edytował ten post 22:51, 23.02.2020

  • 0

#2 Heromin

Heromin
  • Klubowicz
  • 730 postów
  • Skąd:DE,ES,PL
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2003
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 7
Neutralna

Napisano 00:30, 24.02.2020

Być może wtryski puszczają gaz jak silnik nie pracuje.
Może spróbuj przed zgaszeniem auta przełączyć je na benzynę, niech pochodzi chwilę i zgaś je.
I spróbuj wtedy go zapalić na rozgrzanym silniku oraz po kilkugodzinnym postoju.
Tzw. amatorska metoda prób i błędów na początek.
  • 0

#3 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 05:27, 24.02.2020

Na benzynie auto w ogóle nie działa, od razu gaśnie, działa tylko na plaku (dopóki pryskam działa, jak przestaje od razu gaśnie). Co do metody prób i błędów to próbowałem już na prawdę wiele rzeczy robić :-/. Jeżeli było by tak jak mówisz, że wtryski puszczają gaz jak silnik nie pracuje, to co może być tego przyczyną?


  • 0

#4 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 8481 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 96
Wzorowa

Napisano 07:41, 24.02.2020

Jeśli odpala na plaku to może masz filtr paliwa tak zabity że nie puszcza?
Inna opcja że umarła pompa paliwa co jest bardziej prawdopodobne, tym bardziej, że masz LPG i pewnie jeździsz z rezerwą ciąglę swiecącą lub tuż ponad???


Użytkownik przemkowal edytował ten post 07:42, 24.02.2020

  • 0

#5 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:18, 24.02.2020

Pompa paliwa, tak jak pisałem wyżej, działa, sprawdzałem już. Co do filtra to sprawdzę to dziś, choć wątpię, bo samochód zepsuł mi się nagle podczas jazdy. Dodam jeszcze, że po kręceniu rozrusznikiem sprawdzałem świecę, była sucha, czyli jakby gdzieś paliwo nie dochodzi. 


  • 0

#6 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 8481 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 96
Wzorowa

Napisano 09:27, 24.02.2020

Odkręć przewód przy listwie paliwowej, wsadź do baniaczka albo dużej butelki i włącz zapłon. Zobaczysz czy paliwo dochodzi. 


  • 1

#7 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:54, 24.02.2020

Paliwo dochodzi, ciśnienie 3,6 bara. Sprawdzałem już. 


  • 0

#8 Maxell

Maxell
  • Forumowicz
  • 2641 postów
  • Skąd:szkielecczyzna
  • Silnik:2.2
  • Wersja:executive
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CR-V RE6
Reputacja: 29
Super

Napisano 11:09, 24.02.2020

żeby wyeliminować LPG zalewający silnik, to trzeba by zakręcić zawór na butli podczas pracy silnika i poczekać aż cały gaz się wypali z układu, i wtedy jest pewność że lpg nie zalewa silnika.


  • 1
niektórych uważano za odważnych ponieważ bali się uciekać

#9 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 8481 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 96
Wzorowa

Napisano 11:28, 24.02.2020   Najlepsza odpowiedź

żeby wyeliminować LPG zalewający silnik, to trzeba by zakręcić zawór na butli podczas pracy silnika i poczekać aż cały gaz się wypali z układu, i wtedy jest pewność że lpg nie zalewa silnika.

Tyle, że tutaj tylko na plaku działa a bez plaka gaśnie na benzynie. Więc to nie z braku paliwa nie odpala.

 

Skoro paliwo do listwy dochodzi a dalej już nie to albo wtryski padły wszystkie albo nie masz zasilania do nich.

Mierzyłeś czy pojawia się jakiekolwiek napięcie na kostkach wtryskiwaczy?


Użytkownik przemkowal edytował ten post 11:31, 24.02.2020

  • 1

#10 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 11:29, 24.02.2020

Próbowałem go odpalać na samej benzynie, również z zakręcona butlą. Nic nie dało. 


  • 0

#11 wolek

wolek

    Partner HAKP

  • Partner HAKP
  • 4928 postów
  • Skąd:Wawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Sport GT
  • KM:190??
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:kombiwar
Reputacja: 89
Wzorowa

Napisano 16:26, 24.02.2020

zatarte wtryski benzynowe zapewne. 


  • 1

#12 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:40, 24.02.2020

Nie wiem, czy wtryski mogą się zatrzeć tak nagle podczas jazdy, no ale dobra, jeśli tak to jak to sprawdzić?


  • 0

#13 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 8481 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 96
Wzorowa

Napisano 19:07, 24.02.2020

wyjąć i zakręcić silnikiem zobaczyć czy cokolwiek podają paliwa.


  • 1

#14 mati0989

mati0989
  • Nowy
  • 8 postów
  • Skąd:Łomża
  • Silnik:1.8
  • Wersja:6
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 23:18, 24.02.2020

Okej byłem dziś wieczorem u innego mechanika i problem został rozwiązany. Okazało się, że na wtryski dochodził za mały prąd. Mechanik podłączył na krótko prąd z akumulatora i udało się odpalić auto. Po dalszych poszukiwaniach okazało się, że kabel zasilający wtryski puszczony był zbyt blisko przegubu i przetarł się podczas eksploatacji. Dziękuję wszystkim za pomoc. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VI, accord 6, accord vi, nie odpala, lpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq