Skocz do zawartości

RODO w HAKP

Zdjęcie
all_gen

Normy emisji spalin w generacjach accorda

all_gen katalizator spaliny

Najlepsza odpowiedź niemcu , 10:26, 21.12.2023

Po rozmowie z urzędnikami i licznymi telefonami przedstawiam na ten moment działającą metodę co do zmiany błędnej normy emisji spalin przypisanej w systemie.

1. Uzyskanie odpisu świadectwa homologacji - jeżeli ktoś ma to punkt 2, jeśli nie - składamy wniosek o wystawienie takowego na adres honda.pl@honda-eu.com wpisując numer VIN, dalej już pójdzie.

2. Wysyłamy maila na adres uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl ze skanem dokumentu i danymi pojazdu podając opcjonalnie swój numer telefonu.

3. Czekamy na zmianę danych.

Można kontaktować się bezpośrednio z człowiekiem odpowiedzialnym za bazę CEPIK pod numerem 734117664. Uzyskałem również informację, że pracują nad usprawnieniem urzędów, aby na podstawie tego konkretnego dokumentu możliwa była zmiana danych normy - co aktualnie odmawiają ze względu na brak jasnej informacji o normie (są natomiast wartości, ale urzędnicy są nieogarnięci). Można próbować walczyć o swoje w urzędzie - ale to dla chętnych i walecznych :)

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

#91 Kubek

Kubek
  • Klubowicz
  • 61 postów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 3
Neutralna

Napisano 05:44, 14.11.2024

Cześć,

długo czekaliście na odpowiedź z Hondy? Wysłałem emaila na honda.pl@honda-eu.com prawie miesiąc temu i cisza. Zero odpowiedzi. Brak nawet jakiegoś autorespondera, że przyjęli emaila i proszę czekać czy coś.

01. lipca wysłałem zapytanie (honda.pl@honda-eu.com) ,03.lipca dostałem odpowiedź, wypełniłem wniosek i odesłałem. 10.lipca potwierdzili otrzymanie wniosku i po kilku dniach przyszło pocztą.

• 0

#92 rafisz

rafisz
  • Moderator
  • 1761 postów
  • Silnik:2.4
  • Wersja:exe MT
  • KM:201
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CW2
Reputacja: 79
Wzorowa

Napisano 13:42, 14.11.2024

u mnie też bardzo szybko to ogarnęli, dosłownie kilka dni trwało

• 0

#93 niemcu

niemcu
  • Forumowicz
  • 525 postów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 8
Neutralna

Napisano 15:44, 14.11.2024

U mnie również w przeciągu tygodnia ogarnięte wszystko.

• 0

#94 Marcinbrally

Marcinbrally
  • Nowy
  • 9 postów
  • Wersja:Sport
  • Rok:2003
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 08:36, 15.11.2024

Aha. Dzięki za info. Napiszę do nich z innego emaila. Może mój onetowy trafił do spamu.

• 0

#95 Marcinbrally

Marcinbrally
  • Nowy
  • 9 postów
Neutralna

Napisano 22:01, 21.01.2025

Aha. Dzięki za info. Napiszę do nich z innego emaila. Może mój onetowy trafił do spamu.

Napisałem z innego emaila i dostałem odpowiedź na drugi dzień. Napisali mi, że mój samochód jest z Niemiec i mam wypełnić formularz z podanego (niemieckiego) linka. Formularz otwiera się po niemiecku... Ktoś miał podobnie?

• 0

#96 niemcu

niemcu
  • Forumowicz
  • 525 postów
Neutralna

Napisano 08:56, 22.01.2025

Sprowadzane samochody, z tego co się orientuję, mają briefy, które w teorii powinny wystarczyć do zmiany danych w bazie CEPIK. Ja osobiście nie miałem takiej sytuacji.
  • 0

#97 Justi

Justi
  • Nowy
  • 3 postów
  • Wersja:S type
  • KM:190
  • Rok:2006
  • Nadwozie:S type
Neutralna

Napisano 15:13, 04.02.2025

Witam wszystkich,
Świadectwo przyszło bardzo sprawnie, dziękuję za wszelkie informacje umieszczone tutaj. Rozumiem,że prośbę o korektę można kierować mailowo, nie trzeba się naciągać w urzedzie?
  • 0

#98 Justi

Justi
  • Nowy
  • 3 postów
  • Wersja:S type
  • Rok:2006
  • Nadwozie:S type
Neutralna

Napisano 15:16, 04.02.2025

Właśnie dostałem odpowiedź z uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl dla przedlifta:

Treść maila jaką wysłałem + certyfikat zgodności, może komuś pomoże:

Podane przez Ciebie normy w treści maila odnoszą się do k24a3? Sorki za może głupie pytanie, ale chcę napisać raz a dobrze maila z szansą na powodzenie. Niestety dla przedliftow w certyfikacie nie ma jasnej informacji, co też pisaliście wcześniej.
Pozdrawiam
  • 0

#99 niemcu

niemcu
  • Forumowicz
  • 525 postów
Neutralna

Napisano 22:23, 04.02.2025

Podane przez Ciebie normy w treści maila odnoszą się do k24a3? Sorki za może głupie pytanie, ale chcę napisać raz a dobrze maila z szansą na powodzenie. Niestety dla przedliftow w certyfikacie nie ma jasnej informacji, co też pisaliście wcześniej.
Pozdrawiam

Po pierwsze edytuj post, a nie pisz podst pod postem.

Dwa. Ja zadzwoniłem gdzie trzeba, wysłałem prostego maila bez żadnych kombinacji opisywanych tutaj i normalnie wszystko przeszło. Nie mają podstaw do odrzucenia czegoś, co się należy!

• 0

#100 Marcinbrally

Marcinbrally
  • Nowy
  • 9 postów
Neutralna

Napisano 10:32, 10.02.2025

Sprowadzane samochody, z tego co się orientuję, mają briefy, które w teorii powinny wystarczyć do zmiany danych w bazie CEPIK. Ja osobiście nie miałem takiej sytuacji.

Briefy były ale zabrał je urząd przy rejestracji. Ostatecznie zdecydowałem się nie posłuchać odpowiedzi z emaila i wypełniłem formularz na polskiej stronie. Przyszedł email, żeby wypełnić jeszcze papierowy formularz, podpisać i odesłać skan. Tak też zrobiłem. Oryginał świadectwa zgodności nie był jednak wystawiany dla mojego samochodu, więc nie musiałem nic płacić. Dostałem odpowiedź, że wysyłają dokument. Po ok 4 dniach dotarł. Teraz trzeba zgłosić do CEPIKa :)

• 0

#101 niemcu

niemcu
  • Forumowicz
  • 525 postów
Neutralna

Napisano 21:01, 13.02.2025

Zgłoś w taki sposób, jaki podałem, bo niestety urzędasy różnie podchodzą do jasnego braku informacji o normie na świadectwie homologacji.
  • 0

#102 nie2dampi

nie2dampi
  • Klubowicz
  • 195 postów
  • Silnik:2.2
  • Wersja:i-CTDI
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Nadwozie:Tourer CN2
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 10:36, 13.03.2025

Dzień dobry. Chciałbym się podzielić innym sposobem na zmianę kwalifikacji spalin , w moim przypadku miałem w cepiku Euro 3 a wiadomo że według danych producenta jest Euro 4.

1. Zadzwoniłem do osoby która jest pracownikiem Cepik i określiłem problem.  Tel  734117664

2. Jesli mamy świadectwo homologacji to proszą o wysłanie na ich adres email uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl

3. Jesli nie mamy (dupikat kosztuje $$$) wystarczy wykonać zapytanie do Honda Poland czy nasze auto spełnia klasyfikację Euro 4  (podać VIN i najlepiej skan dowodu rejestracyjnego)  na adres email honda.pl@honda-eu.com

4.Kiedy otrzymamy oficjalnego emaila , należy go przesłać z odpowiednim opisem sytuacji na uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl

5. Czekamy na informację zwrotną od system Cepik ( około miesiąca )

6. Zmiany w systemie mogą potwać do 2 miesiecy > tak było w moim przypadku

Jesli admin uzna za stosowne mozna to oznaczyć jako kolejne rozwiązanie :-)

• 3

#103 Sebath

Sebath
  • Nowy
  • 1 postów
  • Wersja:Executive
  • Nadwozie:Tourer
Neutralna

Napisano 12:16, 27.01.2026

Dzień dobry. Chciałbym się podzielić innym sposobem na zmianę kwalifikacji spalin , w moim przypadku miałem w cepiku Euro 3 a wiadomo że według danych producenta jest Euro 4.

1. Zadzwoniłem do osoby która jest pracownikiem Cepik i określiłem problem.  Tel  734117664

2. Jesli mamy świadectwo homologacji to proszą o wysłanie na ich adres email uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl

3. Jesli nie mamy (dupikat kosztuje $$$) wystarczy wykonać zapytanie do Honda Poland czy nasze auto spełnia klasyfikację Euro 4  (podać VIN i najlepiej skan dowodu rejestracyjnego)  na adres email honda.pl@honda-eu.com

4.Kiedy otrzymamy oficjalnego emaila , należy go przesłać z odpowiednim opisem sytuacji na uslugicepik2.0@cyfra.gov.pl

5. Czekamy na informację zwrotną od system Cepik ( około miesiąca )

6. Zmiany w systemie mogą potwać do 2 miesiecy > tak było w moim przypadku

Jesli admin uzna za stosowne mozna to oznaczyć jako kolejne rozwiązanie :-)

Potwierdzam działa, czekam na ktualizację danych.

• 0

#104 MorganPTP

MorganPTP
  • Klubowicz
  • 42 postów
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Tourer
Neutralna

Napisano 21:24, 28.01.2026

Wszystkie Accordy VIII gen miały spełnione normy euro 5. Takie było od początku założenie Japończyków.
Co ciekawe emisje CO2 diesel ma mniejszą od benzyny, prawdopodobnie dzięki DPF oraz mniejszego spalania.
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: all_gen, katalizator, spaliny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq