XV Ogólnopolski Zlot Honda Accord Klub Polska
2.2 -dtec co mozna wycisnac bez utraty gwarancji
#1 Guest_Anonymous_*
Napisano 17:45, 31.10.2010
jak w temacie 10.11 odbieram accorda tourer 2.2 i-dtec 150km i chcialbym wiedziec co sie da wycisnac z niego...wiem ze jest dostepny chip ale to od razu utrata gwarancji...moze sa jakies inne metody podciagniecia mocy i momentu,,,
acha ...czytalem gdzies ze po chipie sa uslizgi na sprzegle...czy ktos to potiwerdzi?
#2 Guest_Anonymous_*
Napisano 18:50, 31.10.2010
wiem ze jest dostepny chip ale to od razu utrata gwarancji...moze sa jakies inne metody podciagniecia mocy i momentu,,,
pewnie zamiast chipa (Czyli remapu komputera) można zastosować box (dodatkowy moduł zmieniający program bez ingerencji w komputer).
Jednak jakie są wady boxów możesz przeczytać na każdym forum TDI (polecam http://tdi-tuning.pl/ od Mastersa).
Niestety z tego co wiem chip w VIII nie jest możliwy przez złącze, trzeba wyjąć kompa. Jak pisze sam Masters robi to tak, że nie ma śladów. Musiałbyś popytać, pogadać bezpośrednio u niego, albo jakiegoś innego dobre tunera w Twoich okolicach.
Raczej nie ma problemów z mocą do 170-180KM ze sprzęgłem.
Tu masz temat:
http://forum.tdi-tun...5bc3014304a8c26
Napisano 19:02, 31.10.2010
Myślę, że problemów na pewno by nie było przecież jest 2.2 type s 180 KM...Raczej nie ma problemów z mocą do 170-180KM ze sprzęgłem.
może nie miejsce na ten temat ale - tak w ogóle to duża różnica w osprzęcie silnika jest pomiędzy 2.2 i-dtec 150 a 180 KM ? czy to jest kwestia tylko mapy?
#4 Guest_Anonymous_*
Napisano 19:16, 31.10.2010
Myślę, że problemów na pewno by nie było przecież jest 2.2 type s 180 KM...
inne sprzęgło jest, dlatego nie ma problemów - chyba że coś mieszam, ale pamiętam jak na forum była mowa że od type-s'a nie pasuje do wersji 150KM.
tak w ogóle to duża różnica w osprzęcie silnika jest pomiędzy 2.2 i-dtec 150 a 180 KM ? czy to jest kwestia tylko mapy?
no wypomniane sprzęgło, intercooler i chyba (niech ktoś potwierdzi) turbina jest inna.
#5 Guest_Anonymous_*
Napisano 19:27, 31.10.2010
Napisano 21:03, 31.10.2010
Napisano 02:04, 09.11.2010
Powiedzieli mi ze sprzęgło jest inne, tzn. ma inny numer katalogowy, ale jak porównywali tarcze i docisk, to są takie same, wiec bez problemu sprzęgło od 180KM będzie pasowało do 150KM.
koszt wymiany to ok. 2100 zł tarcza, docisk, łożysko + robocizna 700 zł)
Byłem spytać, ponieważ też chciałem zwiększyć moc, ale boję się właśnie o sprzęgło, ponieważ już przy tej mocy 150KM w moim accordzie doświadczyłem ślizgania się sprzęgła,
Nie wiem czym to było spowodowane, ale miesiąc temu postawiłem auto na parkingu i stało niecałe 2 tyg. na powietrzu, po tym czasie jak wsiadłem za kierownice przez jakieś 3 tygodnie sprzęgło się ślizgało, jednak po tych 3 tyg. wszystko się unormowało i na razie jest ok. dlatego jak bym zwiększył moc to obawiam się ze po niedługim czasie sprzęgło byłoby do wymiany
Dodam jeszcze, że auto mam już rok czasu i przejechane 55 tyś.
#8 Guest_Anonymous_*
Napisano 10:00, 10.11.2010
wczoraj odebralem accorda 2.2 i-dtec i pytalem o tuning bez utraty gwarancji...sprzedawca powiedzial ze mozna chipowac...byle "zgodnie ze standartem hondy"...czyli przez dodanie np boxa....bo to jest tak jakbym sobie zalozyl zestaw glosnomowiacy ....:)...mowil ze oni tego nie robia ale jest firma z krakowa ktora to robi i robi ponoc dobrze...sam sprzsedawca mial zchipowanego civica....co do wszystkich materiałow takich jak intercooler sprzeglo i turbo...powiedzial ze to to samo co w type-s ...wiec problemow nie powinno byc...ale skoro sie nie traci gwarancji to przez 3 lata mnie to wali.....zna ktos ta firme z krakowa co robi takie chipy...?
Napisano 10:01, 10.11.2010
Pewnie dlatego, ze to jest masowka i jest tam jakis standardowy program, auta sie chyba nie stroi.
Accord i-CTDi Sport Sedan 2007
Jazz 1.4 ES 2002
CB600F Hornet 2009
#10 Guest_Anonymous_*
Napisano 10:28, 10.11.2010
Z tym, ze kazdy tuner powie Ci, ze box to zlo.
Nie wiem dokladnie o co chodzi, ale czytam sobie wypowiedzi roznych osob robiacych w tym i tak sie wypowiadaja.
Dobre boxy możesz oprogramowywać indywidualnie, tyle że mało kto to robi pod każde auto. Boxem najczęściej też nie zmienisz wszystkich parametrów tak jak zmieniając soft bezpośrednio w kompie. Stad potem takie problemy jak przeładowanie czy dymienie.
Z tego co pamiętam Masters twierdził, że rozbierze komp w VIII nie zostawiając żadnych śladów. Więc chyba jednak warto w ten sposób niż boxować się z tym
#11 Guest_Anonymous_*
Napisano 13:44, 10.11.2010
Napisano 13:52, 10.11.2010
http://tdi-tuning.pl/
Pewnie jak on zaczął podkręcać TDI, to Ty jeszcze w pieluchy sikałeś.
Do zobaczenia na trasie.
#13 Guest_Anonymous_*
Napisano 15:03, 10.11.2010
jak on zaczął podkręcać TDI,
niektórzy mówią, że jak Masters już podkręcał pierwsze TDI to Rudolf Diesel na księdza jeszcze zorro wołał
Napisano 21:25, 10.11.2010
No własnie na tym forum piszą, że turbina ta sama, a IC, soft i sprzęgło się różnią
"Inżynierowie Hondy zmodyfikowali nieco turbosprężarkę i głowicę silnika oraz zmienili intercooler na większy, co poskutkowało wzrostem mocy do 180 KM przy 4000 obr./min i przyrostem momentu obrotowego do 380 Nm przy 2000 obr./min. "
link --->
http://www.v10.pl/No...esla,27507.html
Napisano 20:20, 12.11.2010
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych