1. Cz臋艣ci u偶yte do monta偶u:
a) sterownik: LPGTECH 224
b) reduktor: STAG AC R01 250 + MOD
c) wtryskiwacze: BARRACUDA 130
d) pojemno艣膰 butli (+ 艣rednia ilo艣膰 km na pe艂nym zbiorniku): BORMECH 630/225/55L (zrobi艂em 900 km g艂贸wnie po mie艣cie, instalacja dopiero na dotarciu, jestem po 3 tankowaniu LPG i mam jeszcze 25% zbiornika)
e) inne:
przewody elastyczne FARO FI8mm
filtr Certools F779C Glass Fiber
wlew gazu pod klapk膮 dokr臋cany
emulator wska藕nika poziomu paliwa
2. Zak艂ad dokonuj膮cy monta偶u
MULTISERWIS S.C.
CHRU艢CIEL MARCIN, D艁U呕E艃 MARCIN
NIWISKA 25, 36-147 NIWISKA
WOJ. PODKARPACKIE
www: http://www.multiserwis.mielec.pl/
e-mail: biuro@multiserwis.mielec.pl
tel. +48 668 707 760 lub +48 693 453 627
Dojazd: 47 km na p贸艂nocny zach贸d od Rzeszowa, 15 minut od zjazdu z autostrady A4.
Cena: dok艂adn膮 kwot臋 dosta艂em w zaproponowanej wycenie po napisaniu mejla; znajomy Mietek monta偶ysta-hobbysta zaoferowa艂 cen臋 500 z艂 ni偶sz膮 a najbardziej polecane na forum warsztaty 500 z艂 wy偶sz膮.
3. Czy polecasz ten warsztat. Komentarz.
Polecam ten warsztat.
Komentarz:
Poprosi艂em kilka polecanych na forum warsztat贸w, w tym ten, o wys艂anie oferty na e-mail; od d艂u偶szego czasu m.in. dzi臋ki lekturze forum mia艂em u艂o偶on膮 ca艂膮 instalacj臋 - wiedzia艂em czego chc臋 a nie czego nie i chcia艂em dosta膰 propozycje oraz wyceny kilku warsztat贸w. Je艣li chodzi o warsztaty polecane to nie zawiod艂em si臋 - wszystkie propozycje jakie otrzyma艂em mia艂y sens. Multiserwis wybra艂em ze wzgl臋du na dojazd, koszty i jako艣膰 kontaktu (sprawnie odpowiadali na moje pytania w e-mailach, co sobie ceni臋).
Jad膮c na miejsce mia艂em ju偶 dograne szczeg贸艂y mejlowo, chcia艂em tylko dopasowa膰 butl臋, bo ba艂em si臋 偶e 55L b臋dzie za bardzo wystawa艂a w sedanie. Po przymiarce zdecydowa艂em si臋 na 55L - troch臋 wystaje, ale w normie, ni偶ej s膮 fotki. Auto po reflaszu sprawniej si臋 zbiera, ale te偶 pije co najmniej 1L wi臋cej benzyny, do tego jest to 2.4 AT i jazda g艂贸wnie po mie艣cie, tak wi臋c pojemno艣膰 butli si臋 przydaje.
Jako sterownik w wycenie dosta艂em LPGTECH 224 albo STAG QBOX BASIC. Mia艂em w膮tpliwo艣ci, bo "przecie偶 wszyscy montuj膮 Staga". Dopyta艂em si臋 jednego ze wsp贸lnik贸w co z tymi sterownikami i dowiedzia艂em si臋, 偶e do mojego silnika bardziej polecaj膮 LPGTECH 224 z racji tego 偶e ma dodatkowy algorytm zwi膮zany z korektami na obrotach, kt贸rego brakuje w Stagu. Zacz膮艂 mi nawet rozrysowywa膰 i dok艂adnie t艂umaczy膰 o co chodzi, ale ju偶 nie pami臋tam szczeg贸艂贸w. M贸j Accord by艂 ich sze艣膰dziesi膮tym-kt贸rym艣 Accordem i z ich do艣wiadczenia z LPGTECH w Accordach jest po prostu mniej problem贸w.
Zwr贸ci艂em uwag臋 na dopisek MOD przy reduktorze i dosta艂em odpowied藕 偶e r臋cznie je poprawiaj膮, bo z jako艣ci膮 tych fabrycznych jest co jaki艣 czas r贸偶nie. Poprosi艂em o zamontowanie wska藕nika poziomu gazu w szufladce na monety - zdarza mi si臋 zostawia膰 auto na parkingach podziemnych, na moj膮 odpowiedzialno艣膰 ;)
Zanim auto zakwalifikowa艂o si臋 do monta偶u przesz艂o bezp艂atn膮 diagnoz臋. Z tego co podpatrywa艂em to opr贸cz ewentualnych b艂臋d贸w na kompie sprawdzali STFT i LTFT w r贸偶nych zakresach obrot贸w.
By艂o rano, zostawi艂em im Accorda i dosta艂em star膮 Octavi臋 jako samoch贸d zast臋pczy. Nast臋pnego dnia chwil臋 po po艂udniu zadzwonili z informacj膮, 偶e wszystko gotowe. Potem sprawdzenie auta podczas jazdy, podpisanie papier贸w, kasa, faktura i przypomnienie o pierwszym przegl膮dzie.
Instalacja jak na razie bez problem贸w. Zobaczymy czy tak zostanie.
By艂em lekko zaskoczony warsztatem. Spodziewa艂em si臋 umorusanych w smarze w膮satych Januszy w szopie na lekkim wypiz*owie (niestety takie do tej pory mia艂em do艣wiadczenia z LPG...) a okaza艂o si臋 偶e to nowoczesny warsztat z do艣膰 m艂odymi osobami, komputerki, elektronika, wsz臋dzie czysto, ch臋tnie odpowiadaj膮 na pytania, brzmi膮 jakby dobrze znali si臋 na rzeczy, samoch贸d zast臋pczy, pokrowiec na ko艂o - czego chcie膰 wi臋cej?
W sumie to za taki opis powinienem dosta膰 zni偶k臋 na LPG do nast臋pnego auta jak ruda ze偶re Accorda.
4. Przejechany dystans.
900 km
edycja 2017-11-14: 1200 km, ju偶 po pierwszym serwisie pomonta偶owym.
5. Ewentualne awarie.
Na razie 偶adnych awarii. Zrobi艂em dopiero 900 km, wi臋c instalacja jeszcze na dotarciu. B臋d臋 uzupe艂nia艂 je艣li jakie艣 si臋 pojawi膮.
edycja 2017-11-14: Zauwa偶y艂em 偶e wska藕nik gazu w zbiorniku nie jest precyzyjny i przy "rezerwie" potrafi by膰 jeszcze 1/4 zbiornika - dowiedzia艂em si臋 偶e dop贸ki producent nie wypu艣ci aktualizacji firmware nic z tym nie mo偶na zrobi膰. Po za tym wszystko OK - 偶adnych b艂臋d贸w, je藕dzi na gazie a偶 do odcinki.
6. Zdj臋cia
galeria na Imgur: https://i.imgur.com/a/r7zpi
U偶ytkownik CzasemTrasa edytowa艂 ten post 23:38, 14.11.2017