Skocz do zawartości

RODO w HAKP

Zdjęcie
VIII

MOD Android + wzmacniacz OEM

VIII

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 rupert_s

rupert_s
  • Nowy
  • 15 postów
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2012
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 6
Neutralna

Napisano 11:40, 15.06.2022

Witam wszystkich.

Po dłuższym okresie badań i programowania chciałem zaprezentować sposób podłączenia oryginalnego wzmacniacza Premium Sound System do radia z Androidem.

Zarys problemu:

Honda Accord VIII z PSS. W oryginalnym wzmacniaczu są tylko wejścia na kanał prawy i lewy. We wzmacniaczu jest wbudowany DSP, który odpowiada za rozdzielenie dźwięku na 10 głośników i subwoofer. DSP jest sterowany z oryginalnego radia za pomocą przewodów opisanych jako Data + i Data - (ELS Data). Całość to system Panasonic.

Radio z androidem (jak i prawie każde inne) ma 4 lub 5 kanałów, więc nie mamy do czego podpiąć innych wyjść poza przednim prawym i lewym. Jeżeli nie podłączymy przewodów ELS Data wzmacniacz uruchamia się w domyślnej konfiguracji - głośność na poziomie około 5-10, balans i fading centralny itp.

Chińczyny rozwiązali to za pomocą canbus boxa (zapewne część z Was używa). Can bus box jest wpinany między innymi pod przewody ELD Data i nadaje do wzmacniacza (UWAGA!) cały czas to samo: głośność 28, zdjęte basy i treble, fading centralny, balans +2 prawy (!!!!!!! - racja, Honda Spirior jest japońska - kierowca po prawej). Z tego właśnie powodu doznajemy złudzenia kiepskiej jakości dźwięku. Nie chce się tutaj rozwodzić nad jakością oryginalnego wzmacniacza, wiem, że zdania są podzielone - mi odpowiada. 

Rozwiązanie:

Wzmacniacz jest sterowany sygnałem RS485 i taki konwerter będziemy potrzebować. Ja osobiście zakupiłem firmy Waveshare (https://www.waveshar...sb-to-rs485.htm).

Podłączamy Data +/- do konwertera, USB wpinamy do radia.

Napisałem aplikację, która działa w tle i pozwala na sterowanie wzmacniaczem. 

Aplikacja uzyskuje prędkość z GPS i dzięki temu wzmacnia głośność (w oryginalnym radio nazywa się to SVC)

Aby poprawnie działa w tle, należy są skopiować do folderu /system/app. Można to zrobić mając "zrootowane" radio lub przez tymczasowego roota z użyciem ADB. Bez "roota" aplikacja też będzie działać, ale po wybudzeniu radia będzie wymagać ponownego uruchomienia (system automatycznie zabija usługę). Proponuję sprawdzić najpierw takie działanie, a dopiero jak okaże się, że będzie działać, to kombinować z rootem.

Głośność radia jest przekazywana do wzmacniacza, tak więc jest podwójna. Tzn: jeżeli mamy ustawione na radiu 15, to wzmacniacz ma też 15, jeżeli poniesiemy do 16, to jednocześnie podnosimy głośność wzmacniacza. Można w aplikacji rozłączyć to sprzężenie i ustawić głośność wzmacniacza na stałe. Docelowo chciałbym aby głośność radia była zablokowana na stałym poziomie, a regulacja głośności byłaby tylko przekazywana do wzmacniacza, ale nie potrafię tego zrobić.

Jest to amatorska aplikacja, więc może zawierać błędy i instalujecie oczywiście na własne ryzyko. Udostępniam link do kodu źródłowego (https://github.com/r...DSP/tree/master) - jak ktoś potrafi, to może coś poprzerabiać. 

U mnie działa już całkiem nieźle (po 2 miesiącach testowania i poprawiania), ale nie wiem jak będzie na innych radiach i samochodach.

Konwerter:

585f91956b866e66med.jpg

Screen z aplikacji:

92416ac0b95479c0med.jpg

Zachęcam do testowania.

Linki do aplikacji - min Android 10 (uwaga na tzw podrabiane 10 ):

https://www.dropbox....ndaDSP.apk?dl=0

https://wrzucajpliki...iz/HondaDSP.apk

Link dla tych ze starszym androidem:

https://wrzucajpliki...daDSP_API26.apk

Użytkownik rupert_s edytował ten post 12:15, 25.07.2022

• 4

#2 KulawyJohn

KulawyJohn
  • Administrator
  • 1623 postów
  • Wersja:Type-S
  • KM:201 z groszami
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 53
Wzorowa

Napisano 22:45, 20.06.2022

Świetna sprawa kolego :)

Osobiście nie mam możliwości skorzystania z Twojego patentu, ale inicjatywa jest godna podziwu :D czapki z głów  :B

• 0

Pozdrawiam Grzegorz - górolicek śmiesek :)
Moja "Czarnula"

"Być górolem - to nie po górolsku godać.
Górolsko ślebodę trza tajsi w sercu chować!
Nie tyn jest górolem, co mo parzynice,
Nie tyn, komu gorset zdobio łostrężnice.
Jeno tym górolem, kto w górach serce swe łostawił,
W wąziutki szczelinie granitym zastawił"

#3 Przemek88

Przemek88
  • Nowy
  • 12 postów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Lifestyle
  • KM:156
  • Rok:2015
  • Nadwozie:CU
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 13:54, 04.08.2022

Dzięki za udostępnienie tego projektu, super robota. Sam nie mogę użyć tej aplikacji, mam u siebie radio 2din z adapterem Pioneer, ale zmotywowało mnie to do dokładniejszego sprawdzenia co wysyła adapter na RS485. Za jego pomocą można jedynie przestawić głośność wzmocnienia i fader. Pozostałe ustawienia są na neutralnym poziomie. Napisałem teraz program na mikrokontroler, który steruje wzmacniaczem. Jedynie mam dość dziwne zachowanie wzmacniacza podczas zmiany głośności. Możesz powiedzieć jak jest dokładnie zbudowany ten byte? Probowalem wysyłać różne wartości od 0 do 255, na niektórych słyszę głośniej, na innych ciszej, a jeszcze inne wyłączają wzmacniacz. Pozostałe zmienne jak fader, balance, bass, treble, sub i center działają super. Tutaj wielkie dzięki za Twój kod na GitHub.

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk
  • 0

#4 kapsel98

kapsel98
  • Nowy
  • 2 postów
  • Rok:2010
  • Nadwozie:sedan
Neutralna

Napisano 13:05, 06.08.2022

U mnie działa znakomicie. Dzięki wielkie
  • 0

#5 rupert_s

rupert_s
  • Nowy
  • 15 postów
Neutralna

Napisano 12:36, 04.09.2024

Aktualizacja linku dla API26.

https://www.dropbox....t=coni02b9&dl=0

i android 10 lub wyższy.

https://www.dropbox....t=5btqd58k&dl=0

• 1

#6 grzego

grzego
  • Klubowicz
  • 277 postów
  • KM:156KM
  • Rok:2014
Reputacja: 27
Super

Napisano 13:08, 04.09.2024

Dziękuję za program i zaktualizowanie linków.

Użytkownik grzego edytował ten post 13:38, 04.09.2024

• 0

#7 rupert_s

rupert_s
  • Nowy
  • 15 postów
Neutralna

Napisano 22:43, 07.09.2024

Poprawiona wersja na Androida 8

https://www.dropbox....t=lf8jlab9&dl=0

• 1

#8 grzego

grzego
  • Klubowicz
  • 277 postów
Super

Napisano 13:23, 11.09.2024

Na początku, wielkie podziękowania dla kolegi @rupert_s, za chęci i czas poświęcony, na dopracowanie aplikacji, na starsze androidy. Przez ostatni tydzień, ja testowałem, a kolega dopracowywał aplikację.

Obecnie dźwięk z radia android, po uruchomieniu aplikacji obsługującej wzmacniacz, prawie nie różni się od dźwięku, z oryginalnego radia.

Link z działania aplikacji, na radiu z androidem 8.1:

Oczywiście, na żywo, dużo lepiej to brzmi, niż na filmiku.

Link do ostatniej wersji  Honda_DSP_1-71 by  rupert_s na androidy poniżej 10: https://www.dropbox....t=exvlctn8&dl=0

• 0

#9 Ślepak

Ślepak
  • Administrator
  • 6464 postów
  • Silnik:R20
  • KM:155
  • Nadwozie:CU1
Reputacja: 373
Wzorowa

Napisano 18:53, 11.09.2024

Jak wielka różnica jest w dźwięku na pss po włożeniu chińskiego androida bez tego wzmacniacza?

Bo właśnie tylko jakość dźwięku mnie powstrzymuje od zmiany.
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Civic IX FK2 Tourer R18Z4 

Accord VIII CU1 R20A3

Katalog doboru OEM części :

http://www.accordklu...i-innych-marek/

#10 grzego

grzego
  • Klubowicz
  • 277 postów
Super

Napisano 00:29, 12.09.2024

Jak wielka różnica jest w dźwięku na pss po włożeniu chińskiego androida bez tego wzmacniacza?

Wzmacniacz działa, tylko na określonych wartościach z can boxa.I teoretycznie, im lepszy układ audio w radiu, tym lepszy dźwięk, ale nie do końca tak jest, bo CYTAT:

Chińczyny rozwiązali to za pomocą canbus boxa (zapewne część z Was używa). Can bus box jest wpinany między innymi pod przewody ELD Data i nadaje do wzmacniacza (UWAGA!) cały czas to samo: głośność 28, zdjęte basy i treble, fading centralny, balans +2 prawy (!!!!!!! - racja, Honda Spirior jest japońska - kierowca po prawej). Z tego właśnie powodu doznajemy złudzenia kiepskiej jakości dźwięku. Nie chce się tutaj rozwodzić nad jakością oryginalnego wzmacniacza, wiem, że zdania są podzielone - mi odpowiada.

Dlatego, nasz wspaniały kolega @rupert_s, stworzył aplikację (tu wielkie podziękowania za super robotę), która łączy się ze wzmacniaczem i nim steruje z poziomu radia android, dzięki czemu mamy dźwięk porównywalny, jak z oryginalnego radia, gdyż można sterować wszystkimi parametrami PAS.

Użytkownik grzego edytował ten post 00:31, 12.09.2024

• 0

#11 axsusxd

axsusxd
  • Klubowicz
  • 4 postów
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 22:05, 29.09.2024

Cześć,

Na wstępie świetna robota @rupter_s!

Aktualnie zmierzam się z takim samym problemem z moim chińskim ekranem Android w miejscu OEM radia i po podłączeniu wszystkiego tak jak chińczyk mi napisał działają mi tylko przednie głośniki :(

Zakupiłem konwerter Waveshare USB - RS485. Nie ukrywam, niestety jestem jeszcze laikiem jeśli chodzi o elektrykę w Honda Accord VIII.

Czy mógłby ktoś z was wysłać zdjęcie lub schemat gdzie znajdę przewody ELS Data + i - i trzeci przewód (czarny, chyba GND), które są na zdjęciu z konwerterem?

Serdecznie dziękuję!

I jak tylko uda mi się wszystko podłączyć i naprawić podzielę się efektami :)

• 0

#12 grzego

grzego
  • Klubowicz
  • 277 postów
Super

Napisano 22:51, 29.09.2024

Cześć,

Na wstępie świetna robota @rupter_s!

Aktualnie zmierzam się z takim samym problemem z moim chińskim ekranem Android w miejscu OEM radia i po podłączeniu wszystkiego tak jak chińczyk mi napisał działają mi tylko przednie głośniki :(

Jeśli nie działają wszystkie głośniki i kupiłeś na aliexpress to masz 90 dni na bezpłatny zwrot. A następnie kupić, sprawdzone działające.

Cześć,

Czy mógłby ktoś z was wysłać zdjęcie lub schemat gdzie znajdę przewody ELS Data + i - i trzeci przewód (czarny, chyba GND), które są na zdjęciu z konwerterem?

Kostka C (12-STYKOWA) MODUŁU AUDIO

C1  RED  Wzmacniacz stereo (ELS DATA−)

C2  GRN  Wzmacniacz stereo (ELS DATA+)

C7  GRY   Wzmacniacz stereo (SH ELS GND)

GCj2bb1.jpg

Użytkownik grzego edytował ten post 23:02, 29.09.2024

• 1

#13 axsusxd

axsusxd
  • Klubowicz
  • 4 postów
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 09:50, 30.09.2024

Jeśli nie działają wszystkie głośniki i kupiłeś na aliexpress to masz 90 dni na bezpłatny zwrot. A następnie kupić, sprawdzone działające.

Od zakupu minęło już 73 dni i myślałem nad tym, żeby zwrócić i z jednej strony to jest dobry pomysł, ale z drugiej chciałem coś samemu "pogrzebać" przy autku i żeby w końcu zadziałało :(

Dziękuję za schemat! Postaram się dzisiaj coś pokombinować, a jak się nie uda, to rzeczywiście pomyślę nad zwrotem.

Tylko nie wiem czy przyjmą ode mnie zwrot jak łączyłem już przewody (jak chińczyk zalecał) 

• 0

#14 marjanoos

marjanoos
  • Nowy
  • 4 postów
  • Wersja:ES
  • Rok:2009
Neutralna

Napisano 17:09, 09.10.2024

Podłączamy Data +/- do konwertera, USB wpinamy do radia.

Cześć. Czy GND musi być od tych przewodów ELD Data, czy może być jakakolwiek masa?

• 0

#15 bladymir

bladymir
  • Forumowicz
  • 56 postów
  • Wersja:Type s
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 18:42, 18.10.2024

Ten mod działą zajebiscie i w koncu na androidzie działa wzmacniacz.

Mam pytanie do aplikacji.

Do czego słuzy ten suwak pod Test/GPS speed?

I czy da sie jakoś zmienic kolor czcionki na biały? Mam ustawione w systemie dark mode i mam ciemne tło, co w polączeniu z czarną czcianka jest prawie nieczytelne.

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VIII

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq