Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Klimatyzacja ilość czynnika/oleju BP-DIESEL/ Test klimatyzacji- słabo chłodzi.

VII klimatyzacja LO

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Irrrvv

Irrrvv
  • Forumowicz
  • 85 postów
  • Skąd:Puławy
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:Tourer CM
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:21, 08.12.2019

Panowie mam taki problem z klimą. Układ szczelny i nabity. Wiatraki działają. Sprężarka chłodzi, ale  tylko jak ustawię na LO. Poza tym leci tylko ciepełko. W sumie w ogóle jakoś już od niskich wartości na kółku szybko leciało ciepło...Jakaś podpowiedź?
 
Kombinacja AUTO+OFF nic nie wyświetla.

  • 0

#2 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 17:19, 08.12.2019

To zacznij od kombinacji dual + auto.

Odczytasz wtedy temp. wartości otwarcia klap itd.

Do tego pod maską masz przekaźniki dwa identyczne od klimatyzacji, zamień je miejscami.

 

WSZYSTKO jest na forum opisane wielokrotnie. 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#3 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 08:57, 24.03.2020

a ja dalej mam (chyba) problem z klimą, czynnik jest, chłodnica klimy nowa, kompresor używka jest - sprawdzony. Radio wersja diesel jest. Ogólnie klima sprawia wrażenie działającej tzn po wciśnięciu przycisku ac słychać jak załącza się kompresor i widzę, że sprzęgiełko łapie i się obraca. Klima jest szczelna ale obecnie jest chyba za zimno żeby ją sprawdzić. Jak to zrobić żeby się przekonać czy klima działa? 


  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#4 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 10:09, 24.03.2020

Test o którym napisałem powyżej i pod piątą pozycją będzie temp. wylotowa parownika.

Tym sposobem od lat sprawdzam klimę, gdy wszystko jest w porządku i układ pełny to powinno być 2/3 stopnie, gdy czynnika zaczyna brakować temp. pokazuję się wyższa. 

 

Wciskasz jednocześnie AUTO+DUAL i trzymając włączasz samochód. Przyciskiem od ogrzewania tylnej szyby zmieniasz wskazania

1 Czujnik temperatury wnętrza

2 Temperatura powietrza na zewnątrz

3 Wartości promieniowania słonecznego: Ciemno = 00, Świecenie latarką = 04, Pochmurnie = 10, Słonecznie = 65

4 Temperatura cieczy chłodzącej silnika

5 Temperatura powietrza wylotowego parownika

6 Otwarcie mieszania powietrza po stronie kierowcy (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza).

7 Otwarcie mieszania powietrza po stronie pasażera (niska wartość sygnalizuje dostarczanie zimnego powietrza, wysoka wartość sygnalizuje dostarczanie ogrzanego powietrza).

8 Czujnik szybkości jazdy (samochód musi jechać, aby szybkość była wyświetlana)

9 Temperatura powietrza nawiewanego (TAO) 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#5 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 17:44, 25.03.2020

Czujnik 03 nie pokazuje nic A 05 pokazuje 9 potem 10 aż do 13 czyli lipa jak mniemam
  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#6 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 18:28, 25.03.2020

Dokładnie, czynnik do uzupełnienia. Polecam to: 

https://www.easyklim.../kolekcja/sklep

 

Od kilku lat do siebie do auta stosuję i u ojca. 

 

Oczywiście R134A

 

Rozumiem że kompresor się załącza tylko ciulowo chłodzi? W czasie jazdy dojdzie w ogóle do 5/6 stopni? 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#7 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 18:45, 25.03.2020

Nie dochodzi, wręcz pokazuje 13 na postoju. Kompresor się włącza normalnie ale nie chłodzi
  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#8 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 19:23, 25.03.2020

No to na pewno czynnik, a raczej jego mała ilość, dla pewności jeszcze włącz klimę na 15 minut i zobacz przewody układu klimy te przy pompie takie "podwójne" i taki element co wchodzi do grodzi, jak będzie to oszronione to mała ilość czynnika który zamarza w przewodach. 

 

O co mi chodzi zaznaczyłem na zdjęciu:

7153278800_1585160604_thumb.jpg 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#9 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 23:46, 25.03.2020

Super sprawdzę jutro ;-) swoją drogą to dobry temat z tymi zestawami co mi podałeś
  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#10 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 09:31, 26.03.2020

Ok, daj znać co wyszło. W tych zestawach można też kupić "uszczelnienie" + czynnik, stosowałem to chyba w dwóch samochodach i klima jeszcze zeszłego lata dobrze chłodziła. 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#11 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 17:17, 26.03.2020

Dobra.. podałeś mi 9 kodów A mi radio pokazuje też 10. Kod 7 pokazuje C9
  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#12 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 17:57, 26.03.2020

nr 10 to czujnik ciśnienia,  jak dobijesz klimę to będą inne wartości  :diabelgrin:

Skoro pozycja nr 5 i masz takie wysokie wartości, to nic innego jak mała ilość czynnika, powinno być 03, czyli 3 stopnie przy pełnym układzie. 

 

Tabela przeliczania alfanumerycznego

Odczytana wartość (alfanumeryczna)

°C °F %

A1 do A9 -1 do -9 30 do 16 -1 do -9

B0 do B9 -10 do -19 14 do -2 -10 do -19

C0 do C9 -20 do -29 -4 do -20 -20 do -29

D0 do D9 -30 do -39 -22 do -38 -30 do -39

E0 do E9 -40 do -49 -40 do -58 ———

F0 do F9 -50 do -59 -58 do -74 +100 do +109 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#13 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 18:17, 26.03.2020

Kumam :-) dobije i zobaczymy co będzie. Rozumiem, że skoro kompresor się załącza to znaczy, że układ jest szczelny ale jest mało czynnika? Czy te kody też mogą to wskazać? 


  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂


#14 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 3035 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive +
  • KM:151ps/394Nm Seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 127
Super

Napisano 18:32, 26.03.2020

Dokładnie tak. 

Zawsze patrzyłem na pozycję nr 5, jak tylko widziałem 10/14 stopni przy włączonej klimie to dobijałem układ. 

Osobny temat zupełnie to jakby klima nie startowała, tzn  kompresor. 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#15 skubiszek

skubiszek
  • Klubowicz
  • 2290 postów
  • Skąd:ZSZ
  • Silnik:3.0
  • Wersja:S-line
  • KM:240
  • Paliwo:ON
  • Rok:2011
  • Nadwozie:Avant
Reputacja: 14
Dobra

Napisano 20:29, 26.03.2020

no nic, kupię zestaw, podłączę nabije i zobaczymy co będzie :-) trochę to dziwne bo mechanik twierdzi, że w sierpniu jak to robił wszystko to nabił ją do końca ale podziałała dosłownie chwilę i przestała. Sprawdzał szczelność azotem i zero spadków. 


  • 0

Wowi Funclub- Kuzyn od strony brata ojca po matce chrzestnej stryjenki 😂😂






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII, klimatyzacja, LO

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq