Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Podświetlenie podsufitki nie działa

VII podsufitka podświetlenie

Najlepsza odpowiedź bipi , 11:10, 24.10.2015

Dla potomnych:

rozwiązałem problem. Tak jak podejrzewałem, wystarczyło wymienić tylko przełączniki spod szkiełka.

 

ef9d59dd41d89c05m.jpg

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bipi

bipi
  • Klubowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 12:55, 05.09.2015

Witam,

jakiś czas temu padło u mnie podświetlenie podsufitki (to z przodu kabiny) przy otwieraniu drzwi. Najpierw przestało świecić z jednej strony, a po kilku miesiącach dołączyła druga strona. Teraz mogę włączyć te światełka jedynie manualnie, poprzez kliknięcie.

 

Czy ktoś zderzył się już z tym problemem? Ciekaw jestem, czy trzeba wymieniać cały moduł, czy może da się jakąś część w środku naprawić/wymienić?

Zbliżają się krótkie dni, więc przydałoby się trochę światła przy wsiadaniu do auta.

 


  • 0

Pozdrawiam

BiPi


#2 Granat-owy

Granat-owy
  • Forumowicz
  • 33 postów
  • Skąd:3C
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Sport
  • KM:161,7 :)
  • Paliwo:ON
  • Rok:2006
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 12:59, 05.09.2015

Dla mnie to trochę dziwne, bo u mnie od początku nie świeciły te lampki (z przodu) i z tego co wiem, to u znajomego też tak jest. Przy otwieraniu drzwi świeci się tylko lampka mniej więcej w środkowej części podsufitki.


  • 0

#3 Statom

Statom
  • Administrator
  • 7085 postów
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 72
Super

Napisano 13:08, 05.09.2015

Hej :-)

Dla mnie to trochę dziwne, bo u mnie od początku nie świeciły te lampki (z przodu) i z tego co wiem, to u znajomego też tak jest. Przy otwieraniu drzwi świeci się tylko lampka mniej więcej w środkowej części podsufitki.

To wcale nie jest dziwne, tylko normalne, bo w różnych wersjach wyposażenia są one/działają inaczej... zwykłe w wersji Comfort są włączane manualnie, w Executive można zmienić tryb 'wyzwalania' (wszystko jest na schematach w ESM'ie)...

Najlepiej jakby Kolega zrobił zdjęcie, napisał czy ma szyberdach oraz sprawdził ustawienie...

 

Pozdrawiam

Tomek


  • 0
Zajmuję się działem Giełda, ale zanim zadasz mi pytanie na PW w tej sprawie przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.
Przepisy (ustawy/rozporządzenia) dotyczące kierowców/pojazdów

icon2.png

#4 woocash

woocash
  • Forumowicz
  • 471 postów
  • Skąd:Tychy
  • Silnik:2,0
  • Wersja:Sport
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 13:08, 05.09.2015

Dla mnie to trochę dziwne, bo u mnie od początku nie świeciły te lampki (z przodu) i z tego co wiem, to u znajomego też tak jest. Przy otwieraniu drzwi świeci się tylko lampka mniej więcej w środkowej części podsufitki.

Popieram w 100% tzn u mnie jest tak samo :)
  • 0

#5 bipi

bipi
  • Klubowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 13:14, 05.09.2015

Zdjęcia nie mam, ale na aukcji Allegro nr 5370966698 jest dokładnie ten model, który posiadam (szyberdach, executive, schowek na okulary).
  • 0

Pozdrawiam

BiPi


#6 Statom

Statom
  • Administrator
  • 7085 postów
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 72
Super

Napisano 13:32, 05.09.2015

Hej :-)
Bipi, problem może tkwić w samym włączniku, ale jeśli tu jest wszystko OK to pozostaje tylko MICU, ew. jakaś wiązka po drodze (trzeba byłoby wszystko przemierzyć).
Trochę szczegółów dot. MICU np.:
Przepalona ścieżka MICU
Podświetlenie nóg w VII gen - zasilanie z drzwi

Pozdrawiam
Tomek
  • 0
Zajmuję się działem Giełda, ale zanim zadasz mi pytanie na PW w tej sprawie przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.
Przepisy (ustawy/rozporządzenia) dotyczące kierowców/pojazdów

icon2.png

#7 bipi

bipi
  • Klubowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 13:38, 05.09.2015

Dzięki Statom, już mam jakiś punkt zaczepienia :)


  • 0

Pozdrawiam

BiPi


#8 Statom

Statom
  • Administrator
  • 7085 postów
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 72
Super

Napisano 19:32, 05.09.2015

Hej :-)
Bipi, jeszcze jedno pytanie (może trywialne, ale przyszło mi do głowy najprostsze wyjaśnienie) - czy otwieranie drzwi jest sygnalizowane na desce (pytam, bo może problem jest w czujnikach otwarcia drzwi)?

Pozdrawiam
Tomek

wysłane z fona
  • 0
Zajmuję się działem Giełda, ale zanim zadasz mi pytanie na PW w tej sprawie przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.
Przepisy (ustawy/rozporządzenia) dotyczące kierowców/pojazdów

icon2.png

#9 bipi

bipi
  • Klubowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:13, 05.09.2015

Tak tak, jak najbardziej. Wszystkie kontroli działają, osobno do każdych drzwi, więc ten trop odpada. Podświetlenie z tyłu kabiny też działa przy otwieraniu drzwi. Problem jest w tym, że te dwie lampki padły w różnym czasie. Jedna wytrzymała chyba rok dłużej. Być może winne są same przełączniki siedzące pod kloszami (tuż obok żarówek). Rozebrałem cały moduł i szukałem, czy da się wymontować same przełączniki, ale nie znalazłem żadnych zatrzasków/śrubek itp. Siedzą sztywno połączone z obudową i nijak je "wydłubać".


  • 0

Pozdrawiam

BiPi


#10 bipi

bipi
  • Klubowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 11:10, 24.10.2015   Najlepsza odpowiedź

Dla potomnych:

rozwiązałem problem. Tak jak podejrzewałem, wystarczyło wymienić tylko przełączniki spod szkiełka.

 

ef9d59dd41d89c05m.jpg


  • 0

Pozdrawiam

BiPi


#11 elvis1810

elvis1810
  • Forumowicz
  • 6 postów
  • Skąd:Eastbourne
  • Silnik:2.2
  • Wersja:executive
  • KM:140
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:s
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 17:37, 25.11.2015

Gdzie mozna dostac takie przelaczniki

Wysłane z mojego GT-I8190N
  • 0

#12 Faja

Faja
  • Nowy
  • 1 postów
  • Skąd:Brodnica (Kuj-Pom)
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 22:26, 21.02.2020

Gdzie można dostać takie przełączniki jak je zdemontować ?
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII, podsufitka, podświetlenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq