Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Klima się nie załącza

VII klima problem z klima elektryka klimy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#1 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 11:56, 24.06.2014

Witam,

 

Taki przypadek:

- klima przestała działać

- sprawdzone bezpieczniki i przekaźniki, niestety to nie to

- auto u mojego wieloletniego mechanika - wyszło, że się chłodnica klimy utleniła

- chłodnica wymieniona, dodatkowo jeszcze przewód naprawiony bo sie przetarł z lekka

- na nowo nabita, wsyzskto szczelne i fajne mechanicznie

- klima nie załącza się, sprzęgiełko nie działa, wiatrak nie działa

- żadnych błędów

- ponownie sprawdzam przekaźniki i bezpiecnziki wg schematu, wszystko działa jak powinno - przy zwieraniu na krótko gitara

- wniosek jakby coś z wyzwalaniem przekaźników, więc sterowaniem klimą.

(mam serwis manuala i według niego działałem, mam pojęcie o elektryce i elektronice, ale mniejsze o sekwencji załączania się różnych elementów w klimie, tzn cyz np nieobracający się wiatrak powoduje nie załączanie się sprzęgiełka, czy może odwrotnie, itp itd)

 

Czy ktoś miał podobny temat ?!?


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#2 darek85

darek85
  • Forumowicz
  • 133 postów
  • Skąd:Mansfield
  • Silnik:2.2
  • Wersja:CR-V
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2007
  • Nadwozie:suv
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:02, 25.06.2014

Masz z kim zmienić się na chwile  na radio? Tylko musi być od diesla. Słyszałem o przypadkach że sterowanie klimą  w radiu siadło. Gdzieś na forum było jak zrobić  test auto off na radiu, jak znajdę to wrzucę linka


Użytkownik darek85 edytował ten post 09:30, 25.06.2014

  • 0

#3 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 11:14, 25.06.2014

Mam wersję z navi.. niestety nie mam. Coś słyszałem o tym teście, ale nie mogę znaleźć teraz.

 

EDIT

OK, znalazłem

 

Odczytywanie kodu DTC (bez HDS)

Wyświetlacz audio-HVAC posiada funkcję samodiagnozy dla układu sterującego klimatem. Aby uruchomić funkcję samodiagnostyki, należy wykonać następujące czynności:

1. Włączyć zapłon (II).

2. Nacisnąć przycisk AUTO, następnie przycisk OFF. Przytrzymać oba przyciski wciśnięte przez 1 minutę.

Bez systemu nawigacji satelitarnej:


Jeśli system wykryje usterkę w ukłądzie, na wskaźniku temperatury zaświeci się odpowiedni segment (od A do S) sygnalizujący usterkę. Wskaźnik temperatury będzie wyświetlał co sekundę na przemian cyfry „88”(wszystkie segmenty wskaźnika świecą) i odpowiedni segment sygnalizujący kod usterki (od A do S).

UWAGA: System wyświetla kody usterek (DTC) tylko wtedy, gdy przyciski AUTO i OFF są wciśnięte. Jeśli przyciski zostaną zwolnione, wyświetlacz zostanie wyczyszczony. Powrót do wyświetlania DTC nastąpi po ponownym naciśnięciu przycisków AUTO i OFF.

W celu ustalenia znaczenia DTC przejść do tabeli usuwania usterek wg DTC. Jeśli segmenty wskaźnika temperatury nie świecą, a układ ciągle nie jest sprawny, sprawdzić sygnały wejściowe modułu sterującego klimatem lub przejść do tabeli objawów usterek.

Wyłączanie funkcji samodiagnostyki

3. Aby anulować funkcję samodiagnozy, należy wyłączyć zapłon. Po skończeniu naprawy uruchomić ponownie funkcję samodiagnostyki, aby upewnić się, że nie ma innych usterek.

Mam problem z załączeniem grafiki

 

cały temat tu


Użytkownik ToMala edytował ten post 12:39, 25.06.2014

  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#4 kiniusz

kiniusz
  • Partner HAKP
  • 613 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2,2
  • Wersja:type-r
  • KM:212
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 9
Neutralna

Napisano 18:29, 25.06.2014

wentylator załącza się równolegle z kompresorem więc nie są od siebie zależne

sprawdził bym czujnik ciśnienia (najlepiej podmienić na sprawdzony sprawny)

ew przerwa w zasilaniu czujnika lub na czujniku temperatury który jest na parowniku (bądź uszkodzony ten czujnik)


  • 0

2,2 ATR                  www.ultracar.waw.pl

:dres:     NOWY ADRES!!!     ul. Modlińska 330b 

  


#5 darek85

darek85
  • Forumowicz
  • 133 postów
  • Skąd:Mansfield
  • Silnik:2.2
  • Wersja:CR-V
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2007
  • Nadwozie:suv
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 08:25, 26.06.2014

Żeby podmienić czujnik ciśnienia musi spuścić czynnik z klimatyzacji. Odepnij z niego kostkę i drutem, kablem zewrzyj 2 piny w kostce i włącz klimatyzacje. Jeśli klima ruszy to czujnik do wymiany. Czujnik Ciśnienia jest pod maską przy lampie od pasażera strony. Jest tam też mały wizjer.

 

EDIT

 

Za wysokie lub za niskie ciśnienie również może być powodem nie załączania się sprężarki


Użytkownik darek85 edytował ten post 08:29, 26.06.2014

  • 0

#6 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 08:34, 26.06.2014

OK, zrobiłem AUTO, OFF i AUTO+OFF i Mrugały wszystkie okienka i znikały, tyle, że po znikaniu, po stronie pasażera, na lewym segmencie zostawała kreska F

 

o na tym zielonym:

 

88 -------- 88

 

link do segmentów


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#7 darek85

darek85
  • Forumowicz
  • 133 postów
  • Skąd:Mansfield
  • Silnik:2.2
  • Wersja:CR-V
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2007
  • Nadwozie:suv
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:02, 26.06.2014

Przerwa w obwodzie czujnika ciśnienia A/C

Kod błędu to "R"

Spróbuj zrobić jak pisałem post wyżej

 

Znalazłem jeszcze coś takiego  http://terror.org.pl...klima_DTC_R.pdf


A tu  jak by ktoś potrzebował opis wszystkich kodów

Zrob tak:
wlacz zaplon (bez odpalania silnika)
przytrzymaj AUTO i OFF przez minute (AUTO nacisnij pierwszy)
trzymaj caly czas beda wyswietlac sie naprzemiennie 88 i poszczegolne segmenty w tych osemkach. Po lewej i po prawej stronie.

tu masz jak przypisane sa kody
klima1.jpg

Zeby kody sie pojawialy musisz trzymac te dwa przyciski. Aby zakonczyc wylacz zaplon.

a tu masz co oznaczaja te kody
klima2.jpg


Użytkownik darek85 edytował ten post 08:59, 26.06.2014

  • 0

#8 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 09:24, 26.06.2014

to już jest coś, obadam jak najszybciej ;-)


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#9 darek85

darek85
  • Forumowicz
  • 133 postów
  • Skąd:Mansfield
  • Silnik:2.2
  • Wersja:CR-V
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2007
  • Nadwozie:suv
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:31, 26.06.2014

Znalazłem temat o tym błędzie. 2 osoby miały ten sam błąd u jednego był to czujnik a u drugiego panel w radiu


  • 0

#10 kiniusz

kiniusz
  • Partner HAKP
  • 613 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2,2
  • Wersja:type-r
  • KM:212
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 9
Neutralna

Napisano 15:29, 26.06.2014

Żeby podmienić czujnik ciśnienia musi spuścić czynnik z klimatyzacji. Odepnij z niego kostkę i drutem, kablem zewrzyj 2 piny w kostce i włącz klimatyzacje. Jeśli klima ruszy to czujnik do wymiany. Czujnik Ciśnienia jest pod maską przy lampie od pasażera strony. Jest tam też mały wizjer.

 

EDIT

 

Za wysokie lub za niskie ciśnienie również może być powodem nie załączania się sprężarki

czujnik ciśnienia wymienia się bez spuszczania gazu z układu!!! zawsze jest tam zaworek

 

aby powodem niezałaczania się klimatyzacji było zbyt niskie ciśnienie musialo by ono byc prawie jak atmosferyczne, a jeżeli powodem by było zbyt wysokie ciśnienie to jesli jest prawidłowo napełniona to efekt wystąpi TYLKO gdy podczas pracy nie rusży wentylator więc de facto załaczy się ale potem wyłączy


  • 0

2,2 ATR                  www.ultracar.waw.pl

:dres:     NOWY ADRES!!!     ul. Modlińska 330b 

  


#11 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 11:09, 27.06.2014

Kurde tam są 2 czujniki, nie maiłem wczoraj czasu grzebać w manualu, a w robocie to słabo. Tak, czy inaczej po rozłączeniu jednego, a potem podłączeniu go i odłaczeniu drugiego, błąd zostawał taki sam ("R").

Muszę szpernąć w tego linka co jest w tabeli powyżej żeby zobaczyć jaka jest kolejność działania


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#12 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 15:18, 08.07.2014

Niestety w VII czynnik ucieka po wykręceniu czujnika :-/


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#13 ToMala

ToMala
  • Forumowicz
  • 853 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Modulo
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2001
  • Nadwozie:RN3
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 09:50, 15.07.2014

Dla potomnych...

 

kawałek wiązki wymieniony, obstawiam ten z diodą, ale szczegółów nie znam.. dodatkowo pod skrzynką z bezpiecznikami coś nie stykało  z kostką, ponoć podpasowała od BMW ze szrotu :-P

 

wreszcie chłodzik... :D


  • 0

EX-Sreberko, CzarnullaH, Stream Modulo
---

Pozdrawiam
Tomek


#14 kamilkim

kamilkim
  • Forumowicz
  • 33 postów
  • Skąd:Irlandia,Gdańsk
  • Silnik:2.0
  • Wersja:ES
  • KM:150
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Kombi
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 06:29, 24.07.2014

Witam pomocy mam blad R czujnik wymieniony nabita klima blad nadal jest mechanik na krutko zalancza kompresor klima dziala w benzynie jest czujnik 2 kablowy zwarcie 2 kabli pokazuje nadal ten sam blad gdzie szukac dalej panel walniety czy wiazka jak ja znalesc


 


Użytkownik kamilkim edytował ten post 06:30, 24.07.2014

  • 0

#15 infidel

infidel
  • Forumowicz
  • 73 postów
  • Skąd:Szczecin
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Lexus
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2002
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:32, 26.07.2014

Witam,podepne sie pod temat klimy,Opiekuje sie troche samochodem kolegi i wczoraj w trasie około 40 km,klima przestała dzialać.Kilka razy ją włączyłem i wyłaczyłem ,na chwile sie włączyla po czym znów padła.Po dojezdzie na miejsce odkryłem ,że wentylatory działają,sprezarka nie.Klimatyzacja jest swiezo po serwisie i raczej dbano o nią.Żona kolegi twierdzi,że jadac nad morze klima sama sie wyłączała i samochód nagrzewał sie w srodku.Co może byc przyczyną,macie pomysł?


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII, klima, problem z klima, elektryka klimy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq