Skocz do zawartości

RODO w HAKP

Zdjęcie
VII

Kontrolka ABS/VSA ale brak bledow

VII abs VSA

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
  • SkÄ…d:Opolskie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:CL7
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 11:37, 12.08.2025

Servus,

mam juz ladne pare latek moja VII po lifcie i wszystko super.  Ostatnio jade sobie i nagle na desce wzskakuje kontrolka i napis ABS/VSA check system. Jak Podpinam spinacz nie pokazue zadengo bledu DTC. Skasowalem blad i jest spokoj az nagle znwou po czasie tak z niczwego wyskoczy kontrolka. Dziwne to jest bo jakby cos bylo to blad zostanie zapamietany i wywietlony a tutaj nic, 

Mial ktos taki ptobelm i od czego zaczac? 

Pozdro

• 0

#2 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 9183 postów
  • SkÄ…d:WrocÅ‚aw
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 123
Wzorowa

Napisano 12:42, 12.08.2025

musiaÅ‚byÅ› podpiąć HDS albo Autela który odczytuje błędy elektryczne może coÅ› pokaże. 

Ale na początek sprawdź poziom płynu hamulcowego

• 0

#3 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 12:54, 12.08.2025

musiaÅ‚byÅ› podpiąć HDS albo Autela który odczytuje błędy elektryczne może coÅ› pokaże. 

Ale na początek sprawdź poziom płynu hamulcowego

Plyn juz sprawdzalem i jest w normie. Ale nie jest tak, ze jesli blad pochodzilby z ktoregos z czujnikow to zostalby w pamieci? Podejrzewam ze byc moze ktorys z czujnikow ma problem z kontaktem czy cos ale system by to wykryl gdyby i zachowal kod? Czy jak auto stwierdzi ze jest znowu "dostepny" to traktuje jak naprawiony? 

Mam jescze prosty modul  LM327 ktorego nawet nie sprawdzalem, Sprawdze dzsiaij, jednak nei sadze by cos pokazal. 

Mozna ewentualnie jezdzic w trybie serwisowym na zworke? Moze w ten sposob cos pokaze jak znowu wyskoczy blad?

• 0

#4 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
  • SkÄ…d:no stÄ…d
  • Silnik:R20
  • Wersja:Lifestyle
  • Rok:2012
  • Nadwozie:CU1
Reputacja: 382
Wzorowa

Napisano 14:21, 12.08.2025

Elm odczytuje tylko błędy silnika... Nie połączy się z abs / VSA i wszystkim innym.

Na którą kontrolkę patrzysz próbując odczytać błąd VSA po włożeniu spinacza w gniazdo obd?

Błędy VSA, srs itd są stałe, będą w " zamrożonych ramkach" tak długo aż się ich fizycznie nie wykasuje komputerem w postaci hds, autel, Delphi etc.

Sprawdził bym stan akumulatora, połączeń na klemach czy przewodów masowych bo może się tak dziać gdy mało prądu jest i stąd sporadyczna " choinka"

Skoro po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki się zapalają i gasną, abs itd działa to nie szukałbym dziury w całym.
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Civic IX FK2 Tourer R18Z4 

Accord VIII CU1 R20A3

Katalog doboru OEM części :

http://www.accordklu...i-innych-marek/

#5 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 20:28, 12.08.2025

Elm odczytuje tylko błędy silnika... Nie połączy się z abs / VSA i wszystkim innym.

Na którą kontrolkę patrzysz próbując odczytać błąd VSA po włożeniu spinacza w gniazdo obd?

Błędy VSA, srs itd są stałe, będą w " zamrożonych ramkach" tak długo aż się ich fizycznie nie wykasuje komputerem w postaci hds, autel, Delphi etc.

Sprawdził bym stan akumulatora, połączeń na klemach czy przewodów masowych bo może się tak dziać gdy mało prądu jest i stąd sporadyczna " choinka"

Skoro po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki się zapalają i gasną, abs itd działa to nie szukałbym dziury w całym.

Dziwne miga ABS a VSA wraz z trójkÄ…tem Å›wiÄ™cÄ…, ciÄ…giem. WczeÅ›niej udaÅ‚o mi siÄ™ to pokasować zgodnie ze znana metoda.i jakiÅ› czas wszystko gra, aż dzisiaj znowu żona jechaÅ‚a i jej wyskoczyÅ‚o. 
Sprawdziłem dzisiaj włącznik pedału hamulca na światła ale był ok, poczym znowu chciałem skasować te błędy ale zauważyłem ze hamulec jakoś ciężko chodzi, coraz więcej oporu. W końcu nie udało mi się tych błędów pokasowac.

odłączyłem jeszcze wiązkę od pompy ABS żeby sprawdzić czy mogole jakieś błędy pokazują. Rzeczywiście wyskoczył mi błąd DTC B1170 PA50 ale to wiem dlaczego.

W końcu zrezygnowałem i chciałem przepakować samochód a tu się okazuje ze hamulce są zaciśnięte i auto nawet nie drganie!!

odpwowietrzyelm przy kolach, przy pompie ABS itp żeby znaleść problem. Wykluczyliśmy z kumplem wszystkie elementy i zstalo przy seervo. Po prostu nie odbija hamulca i ciagle jest twardy - musiało zatrzeć się na amen.....

OK serwo się wymienię ale pytanie czy ten błąd ABS/VSA mógł już pochodzić od tego servo wcześniej?

• 0

#6 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
Wzorowa

Napisano 20:39, 12.08.2025

"Dziwne miga ABS a VSA wraz z trójkątem święcą, ciągiem. Wcześniej udało mi się to pokasować zgodnie ze znana metoda.i jakiś czas wszystko gra, aż dzisiaj znowu żona jechała i jej wyskoczyło. "

To poczytaj raz jeszcze jak siÄ™ odczytuje błędy ukÅ‚adu vsa/abs... nastÄ™pnie kasuje, kalibruje bo nie bez powodu zapytaÅ‚em na którÄ… kontrolkÄ™ patrzysz do odczytania błędów. 

odpwowietrzyelm przy kolach, przy pompie ABS itp żeby znaleść problem. Wykluczyliśmy z kumplem wszystkie elementy i zstalo przy seervo. Po prostu nie odbija hamulca i ciagle jest twardy - musiało zatrzeć się na amen.....

Rozumiem że procedury odpowietrzania też przestrzegaliÅ›cie?  bo kolejny post z cyklu "nie wiem, ale może siÄ™ uda tak czy tak" Å›rednim pomysÅ‚em byÅ‚o włączanie zapÅ‚onu przy wypiÄ™tej kostce pompy.... 

• 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Accord VIII CU1 R20A3

#7 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 21:37, 12.08.2025

To poczytaj raz jeszcze jak siÄ™ odczytuje błędy ukÅ‚adu vsa/abs... nastÄ™pnie kasuje, kalibruje bo nie bez powodu zapytaÅ‚em na którÄ… kontrolkÄ™ patrzysz do odczytania błędów. 

Rozumiem że procedury odpowietrzania też przestrzegaliÅ›cie?  bo kolejny post z cyklu "nie wiem, ale może siÄ™ uda tak czy tak" Å›rednim pomysÅ‚em byÅ‚o włączanie zapÅ‚onu przy wypiÄ™tej kostce pompy.... 

No dobra ale przecież ten błąd od odłączonej pompy ABS da się skasować konkretym sprzętem. Wiem ze to nie o to chodziło od początku.
Tak wiem jak kasuje się generalny błąd ABS/VSA wraz z "kalibrowaniem" udało mi się to już kilka razy, niestety po jakimś czasie znowu się pojawia. Ewidentnie coś jest nie tak tyle ze nie pokazuje żadnego błędu DTC. Pytanie czy może to być właśnie od wspomagania hamowania, ze system jednak wykrył jakaś nieprawidlowsc ale nie ma przypisanego błędu? Serio się wymieni jakość pytanie czy to załatwi problem.

jeśli chodzi o odpowietrzanie to chyba złe się wyraziłem. Było to lekkie popuszczenie płynu żeby odblokować kola. W momencie odkręcenia pompy ciśnienie w serio się wyrównało (było to słychać) i kola się natomiast odblokowały.

oczywiście przy wymianie serva spróbujemy tak zaślepia przewody żeby nie zapowietrzył pompy ABS

Użytkownik biagioo edytował ten post 21:38, 12.08.2025

• 0

#8 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
Wzorowa

Napisano 21:59, 12.08.2025

Skoro wiesz jak się odczytuje błędy to ja nie mam więcej pytań, bo po tym co piszesz to stwierdzam że jednak nie wiesz.
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Accord VIII CU1 R20A3

#9 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 06:43, 13.08.2025

Skoro wiesz jak się odczytuje błędy to ja nie mam więcej pytań, bo po tym co piszesz to stwierdzam że jednak nie wiesz.

Nie wiem o co Ci chodzi. To może napisz w jaki sposób wg ciebie odczytuje siÄ™ błędy ABS/VSA to odpisze ze to samo przez to rozumiem czy nie i prawa bÄ™dzie jasna. 

po przekreceniu stacyjki. wyskakuje na wyswietlaczu blad ABS system check oraz VSA system check  wiec sprawa tutaj jest jasna  

za pomocÄ… spinacza w interfejsie serwisowym jest napisane DTC NO

Dobra juz wiem o co Ci chodziło. Kontrolka ABS mruga 1 dlugo i 5 krotkich czyli czujnik tylnego prawego kola zwarte/rozwarte....

Użytkownik biagioo edytował ten post 07:09, 13.08.2025

• 0

#10 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
Wzorowa

Napisano 11:30, 13.08.2025

Cieszę się że w końcu zacząłeś czytać ze zrozumieniem :)

A w zaparte szedłeś w opowieści o braku błędów dtc, a nic się nie dzieje bez przyczyny.
Reasumując : setny temat o błędzie dtc 15 w vii genie. Zostaw to serwo w spokoju, zajmij się błędami które są teraz, gdyby była nieszczelność to by pedał cały czas się tak samo zachowywał(betonowy lub wpadał szybko w podłogę)
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Accord VIII CU1 R20A3

#11 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 13:21, 13.08.2025

Cieszę się że w końcu zacząłeś czytać ze zrozumieniem :)

A w zaparte szedłeś w opowieści o braku błędów dtc, a nic się nie dzieje bez przyczyny.
Reasumując : setny temat o błędzie dtc 15 w vii genie. Zostaw to serwo w spokoju, zajmij się błędami które są teraz, gdyby była nieszczelność to by pedał cały czas się tak samo zachowywał(betonowy lub wpadał szybko w podłogę)

Problem nie w czytanie ze zrozumieniem tylko w braku wiedzy. Bylem naprawde przekonany,  ze bledy abs beda pokazane na wyswitlaczu! 

Niestety musze najpierw sobie poradzic z tym serwem czy tez cylindrem hamulca bo pedal jest twardy i sie hamulce zaciskaja.(plyn nie wraca albo ttrzyma servo)
Jak to ograne i samochod bedzie na "chodzie" to zajmne sie tym czujnikiem ABS, Chociarz akurat moge juz teraz przynajmniej sprawdzic cyz czujnik ma jakis opor czy jest faktcyznie K.O.

Użytkownik biagioo edytował ten post 13:27, 13.08.2025

• 0

#12 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
Wzorowa

Napisano 14:19, 13.08.2025

"Jeśli upewniliśmy się, że zwora jest we właściwych pinach, włączamy zapłon. Jeśli system ma zapisane jakieś błędy wówczas, 'wymiga' je właściwymi lampkami - błędy silnika kontrolką 'Check Engine', błędy układu hamulcowego kontrolką 'ABS'."

Dlatego napisałem o czytaniu ze zrozumieniem bo wszystko jest tutaj :)

https://www.accordkl...tyka-spinaczem/

To walcz z tym serwem i proszę daj znać co było problemem, będzie dla pakoleń.
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Accord VIII CU1 R20A3

#13 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 14:27, 08.09.2025

Servo wymienilem z kumplem ale problem pozostal - okazalo sie ze zle wsadzilem czyujnik od swiatel hamowania i za bardzowystawal wciskajac pedal hamulca o pare centymetrow co pwodowalo juz zasiceniecie klockow!! 
cala sprawa na daremne mimo ze jakos dalo rade to sewo wymienic bez rozbierania pol auta......

Masakra.. teraz mam problem taki ze pedal hamulca twardnieje od razu jak silnik zgasnie. Zdaje sie ze gdzies ucieka podcusinienie na forum wyczytalem ze to wina usczelki miedzy pompa a serwem ale to juz inna sprawa....

• 0

#14 Åšlepak

Åšlepak
  • Administrator
  • 6587 postów
Wzorowa

Napisano 19:59, 08.09.2025

A pisałem żebyś zostawił serwo w spokoju...
Ważne że już wiesz co było winne.

Twardy pedał hamulca po zgaszeniu silnika to normalna sprawa.
  • 0

Accord VI QP F23

Accord VI QP J30

Accord VII N22

Accord VIII CU1 R20A3

#15 biagioo

biagioo
  • Nowy
  • 18 postów
Neutralna

Napisano 09:40, 09.09.2025

A pisałem żebyś zostawił serwo w spokoju...
Ważne że już wiesz co było winne.

Twardy pedał hamulca po zgaszeniu silnika to normalna sprawa.

Tak ale ni powinno zostac podcisnienia na jakies 2 wciski? Racyzej przed tem tak bylo.... Moze mis sie tam cos podwinelo przy wkaldaniu pompy albo przeyedow diurawy... Dyzisiaj to sproboje obczaic 

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII, abs VSA

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq