Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

po wymianie akumulatora nie odpala, mrugają kierunki

VII

Najlepsza odpowiedź barusml , 08:03, 13.11.2019

Alarm był dokładany i udało się go odłączyć. Auto odpala i jeździ, zamki działają z pilota, niby wszystko ok. tylko, że nie ma alarmu.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 barusml

barusml
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:podkarpackie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 14:35, 10.11.2019

Witam,

Ostatnio robiłem małe porządki w środku, zapaliłem sobie światło bo ciemno już było i po wszystkim chyba zapomniałem zgasić (tak mi się wydaje). Efekt jest taki, że na drugi dzień auta nie dało się otworzyć z pilota, otwarłem z kluczyka, nawet diody się na desce nie zapaliły nie mówiąc żeby zakręcił. Wziąłem akumulator do domu, naładowałem i po podpięciu włączają się kierunkowskazy i w kabinie słychać co kilka sekund pisk (coś tak jak przy normalnym uruchamianiu auta po przekręceniu kluczyka).

Próbowałem otwierać i zamykać auto z pilota, odłączałem i podłączałem akumulator, bez efektu. Po włożeniu kluczyka rozrusznik kręci, ale nie odpala, zielona kontrolka kluczyka na desce gaśnie, cały czas kierunki mrugają.

Gdzie i czego szukać? Pomóżcie proszę.


  • 0

#2 mlodyolek

mlodyolek
  • Klubowicz
  • 512 postów
  • Skąd:Wołomin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:200+
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 11
Dobra

Napisano 16:35, 10.11.2019

Ewidentnie blokuje go alarm fabryczny. Czerwona dioda się świeci jak wlaczysz zapłon? Jeśli tak to blokuje go alarm. Zamknij samochód, zablokuj drzwi centralnym z pilota i obserwuj czerwona diodę na zegarach. Na początku będzie migac dlugo, potem zmieni się sekwencja. Wtedy otwór samochód pilotem i spróbuj uruchomić. Sprawdź też czy akumulator się do czegokolwiek nadaje. Może być też wina samego aku.
  • 0

#3 barusml

barusml
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:podkarpackie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 17:36, 10.11.2019

Akumulator jest w miarę nowy (2 lata) kręci jak trzeba, sprawdzałem też na prostowniku i jest ok.

Jeżeli chodzi o diodę od alarmu to w ogóle nie świeci, ani jak drzwi są zamknięte z pilota, ani jak wkładam kluczyk do stacyjki.

Kierunkowskazy po jakimś czasie przestają na chwilę mrugać ale nie da rady w tym czasie odpalić.


  • 0

#4 Blachonix

Blachonix
  • Klubowicz
  • 139 postów
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:2.0
  • Wersja:CL7 (cmfort+++)
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 18:04, 10.11.2019

Też stawiam na alarm. Uzbroił się, Aku się rozładował a alarm pozostał uzbrojony, auto z klucza otwarte system się odpalił.
Zastanawia mnie tylko dlaczego nie wyje? Czy syrenę kluczykiem wylączałeś?
Ogólnie procedura jest taka że po podpięciu jak się aktywuje alarm zamykasz pilotem auto i potem po chwili otwierasz pilotem. Powinien się że dezaktywować,
Wtedy na luzie syrenę można odkluczyć.
Jeśli masz instrukcję obsługi tego alarmu to można go zarezerwować.
Ps; Akumulator 2 letni to nie jest nowy akumulator.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Blachonix edytował ten post 18:06, 10.11.2019

  • 0

#5 barusml

barusml
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:podkarpackie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 18:37, 10.11.2019

Nie wyłączałem syreny, nawet nie mam pojęcia gdzie się znajduje, a kluczyka do niej też nie mam.

Muszę zapytać mechanika czy przypadkiem on coś tam nie modził...

Jakiś czas temu syrena wyła, jak zostawiłem otwarte okno i zamknąłem auto to się alarm się włączył.

Mam instrukcję do alarmu AS 20 CAN, tylko teraz muszę zlokalizować centralkę i przycisk PA. Wtedy będę mógł awaryjnie wyłączyć alarm, ciekawe czy w takim trybie jak jest mój samochód będzie to możliwe?


  • 0

#6 mlodyolek

mlodyolek
  • Klubowicz
  • 512 postów
  • Skąd:Wołomin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:200+
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 11
Dobra

Napisano 19:21, 10.11.2019

Jak masz dokładany alarm to prosta sprawa. Trzeba go wyciac. Jeśli OEM to syrena jest w bagażniku po prawej stronie. W dodatku powinny być klakson na lewej podluznica - tylko OEM alarm
  • 0

#7 barusml

barusml
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:podkarpackie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 13:59, 11.11.2019

Dziś jeszcze raz poszedlem poszperać, sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i wszystko ok.
Jako ciekawostka po włączeniu zapłonu włącza się wiatrak od chłodnicy, o co może chodzić? Na zimno chyba nie powinien sie włączyć.
  • 0

#8 mlodyolek

mlodyolek
  • Klubowicz
  • 512 postów
  • Skąd:Wołomin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:200+
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 11
Dobra

Napisano 20:16, 11.11.2019

Jak klima wlaczona i nabita to wystartuje wiatrak na chlodnicy
  • 0

#9 barusml

barusml
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:podkarpackie
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 08:03, 13.11.2019   Najlepsza odpowiedź

Alarm był dokładany i udało się go odłączyć. Auto odpala i jeździ, zamki działają z pilota, niby wszystko ok. tylko, że nie ma alarmu.


  • 1





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq