Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Accord vi grzeje się w lato

VI Accord vi Accord Vi Temperatura Termostat Chłodnica Lato

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:29, 28.03.2019

Witam, wiem że są już tematy odnośnie tego problemu Ale żaden nie pomógł. Mam problem z grzaniem się accorda w gorące dni. Problem zaczął się 2 lata temu, auto się grzalo A wiatrak nie zalaczal , po wymianie termostatu problem ustal. Rok temu po około 500km trasy w temperaturze okolo 30 stopni i trochę korków (zakopianka) problem powrócił, auto znów zaczęło się grzać A wiatrak się nie zalaczal. A nawet przy zalaczonej klimatyzacji żeby wiatrak chodził cały czas auto się grzalo nawet podczas jazdy około 80km/H wskazówka temperatury była powyżej polowy, a na postoju dochodziła w minutę do czerwonego pola i nawet spryskiwacze same tryskaly przy gaszeniu i zalaczania auta. Ponownie wymieniłem termostat wraz z czujnikiem wlaczajacym wiatrak i jeszcze raz zaobserwowalem że auto w korku zaczęło się grzać. Przyszla jesień, zima auto się nie grzeje. Stoję w korkach, jeżdżę ostrzej i zero problemu. Ma ktoś jakiś pomysł? Może być chłodnica? Bo chyba nie możliwe żeby ciągle się psul termostat.

Użytkownik Devin1995 edytował ten post 21:30, 28.03.2019

  • 0

#2 przemkowal

przemkowal
  • Moderator
  • 7881 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 75
Wzorowa

Napisano 21:35, 28.03.2019

a wiatrak jak na krótko podłączysz to działa?


  • 0

#3 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:36, 28.03.2019

Tak dziala
  • 0

#4 przemkowal

przemkowal
  • Moderator
  • 7881 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 75
Wzorowa

Napisano 21:38, 28.03.2019

Jeśli wentylator się nie włącza to zostaje sprawdzić przekaźnik wentylatora.

Jeśli się włącza to zostaje zabita chłodnica


  • 0

#5 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:58, 28.03.2019

A jak wytłumaczyć usunięcie usterki na jakos czas wymianą termostatu?
I wentylator się nie włącza
  • 0

#6 przemkowal

przemkowal
  • Moderator
  • 7881 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 75
Wzorowa

Napisano 22:11, 28.03.2019

1 - nowy płyn nie zasyfiony odbierał więcej ciepła, bo pewnie wymieniałeś płyn?

2 - przekaźnik wentylatora się spalił i nie włącza. Nie wiem jak u ciebie ale w v gen zamocowany jest przy chłodnicy.


  • 0

#7 triksi

triksi
  • Forumowicz
  • 111 postów
  • Skąd:Biłgoraj
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2009
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 2
Neutralna

Napisano 22:20, 28.03.2019

Jeśli zakładasz słabej jakości termostat to możliwe że często pada. Wentylator  musi się włączać jak motor się przegrzewa . Bezpieczniki, przekaźnik , włącznik termiczny ,styk na kostkach , kable , gdzieś musi być przyczyna . Dodatkowo nie wiem ile masz to auto być może ktoś o nie nie dbał i lał wodę a układ się zakamienił albo nasypał uszczelniacza. Na początek wentylator bo on jest głównym podejrzanym


  • 0

#8 iwan

iwan
  • Forumowicz
  • 588 postów
  • Skąd:BBłota
  • Silnik:2,0
  • Wersja:Latajacy Dywan
  • KM:155 reszta pasie sie w przydrożnym rowie
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL 7
Reputacja: 19
Dobra

Napisano 23:28, 28.03.2019

Uklad chlodzenia odpowietrzony ?
Auto troche stare to moze umyj chlodnice z zewnatrz woda z weza ogrodowego + np. szmpon. Ostroznie aby nie pokrzywic lamelek.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
  • 0

#9 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 06:57, 29.03.2019

Raz wymieniłem płyn A raz nie A za każdym razem pomogło . Gdyby był przekaźnik spalony to by tez chyba klima nie włączyła wiatraka. Kable styki termowlacznik wszystko sprawdzone i działa. Może faktycznie termostat ciągle pada

Użytkownik Devin1995 edytował ten post 07:06, 29.03.2019

  • 0

#10 przemkowal

przemkowal
  • Moderator
  • 7881 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 75
Wzorowa

Napisano 07:30, 29.03.2019

Termostat to możesz sprawdzić dotykając oba węże. Jak gorące to znaczy że się otwiera.

Bezpieczniki oczywiście sprawdzałeś czy są całe?

Jak na wtyczce włącznika wentylatora zewrzesz styki to włącza się wentylator?

Jeśli nie to masz problem z elektryką i to trzeba sprawdzić po kolei bezpieczniki, przekaźnik, wentylator a jak będzie wszystko ok to szukać czegoś takiego jak Radiator fan control module. Nie wiem czy u Ciebie jest bo zaglądałem do książki z V gen - tam jest pod schowkiem na środku.


  • 0

#11 Srebrny

Srebrny
  • Forumowicz
  • 644 postów
  • Skąd:Polska
  • Silnik:2.0
  • Wersja:LS
  • KM:147
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2000
  • Nadwozie:CG9 sedan
Reputacja: 8
Neutralna

Napisano 11:38, 29.03.2019

Na lato to spróbuj całkowicie usunąć termostat i obserwuj. Trochę wyższe zużycie paliwa w lecie nie powinno być problemem.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
  • 0

#12 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 17:33, 04.04.2019

Aktualnie problem nie występuje i normalnie silnik się grzeje do 90 stopni i trzyma ładnie temperaturę A jak trzeba to wiatraki się normalnie zalaczaja i silnik się nie grzeje. Problem pewnie powróci w cieplejsze dni. Ja podejrzewam pompe wody
  • 0

#13 triksi

triksi
  • Forumowicz
  • 111 postów
  • Skąd:Biłgoraj
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2009
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 2
Neutralna

Napisano 22:19, 04.04.2019

Tylko że wcześniej pisałeś że wiatraki się nie włączają


  • 0

#14 Devin1995

Devin1995
  • Forumowicz
  • 38 postów
  • Skąd:Sosnowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 08:10, 05.04.2019

Bo tak była na jesień jeszcze w ciepłe dni.
  • 0

#15 tymbark14

tymbark14
  • Forumowicz
  • 27 postów
  • Skąd:Rejowiec
  • Silnik:1.8
  • Wersja:ES
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:Hatchback
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:16, 11.08.2019

Podepne się pod temat mam VI gena klime nie wiem po co na co jakiś Janusz wyciął został wentylator po nim i chłodnica i mam pytanie czy da się podpiąć ten wentylator pod drugi i czy bez lipy mogę wyciągnąć chłodnice od klimy
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VI, Accord vi, Accord, Vi, Temperatura, Termostat, Chłodnica, Lato

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq