Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

PSS - Schemat Audio

VII

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mareczek69

Mareczek69
  • Nowy
  • 2 postów
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:2.0
  • Wersja:S
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:19, 14.09.2018

Dzień dobry!

 

Czy posiada ktoś jakiś schemat jak są podłączone głośniki? Otóż chciałbym włożyć 3 drożne głośniki do tylnej półki a z tego co wiem są tam tylko głośniki basowe, zaś w tylnych drzwiach 3 drożne i chciałbym po prostu podmienić kabelki.

 

Czy w ogóle takie rozwiązanie jest możliwe?


  • 0

#2 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1489 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 37
Super

Napisano 20:07, 14.09.2018

Jak najbardziej. Poszukaj, bo ktoś tu już robił takiego moda. 

Schematy znajdziesz w ESM. 


  • 0

#3 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 2854 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:EXE
  • KM:151ps/394Nm seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 120
Super

Napisano 21:12, 14.09.2018

W tylnych drzwiach są zwykłe głośniki, a nie 3 drożne. 

Też szukałem i lepiej chyba będzie kable przedłużyć, niż zmieniać kable we "wzmacniaczu" 

A ile masz EXE, bo sport czy comfort nie mają PSS i mniejszą ilość głośników.


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#4 Mareczek69

Mareczek69
  • Nowy
  • 2 postów
  • Skąd:Gdańsk
  • Silnik:2.0
  • Wersja:S
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:11, 15.09.2018

Jak najbardziej. Poszukaj, bo ktoś tu już robił takiego moda. 

Schematy znajdziesz w ESM. 

Właśnie szukam i nie mogę nic znaleźć :(

 

W tylnych drzwiach są zwykłe głośniki, a nie 3 drożne. 

Też szukałem i lepiej chyba będzie kable przedłużyć, niż zmieniać kable we "wzmacniaczu" 

A ile masz EXE, bo sport czy comfort nie mają PSS i mniejszą ilość głośników.

Owszem, posiadam PSS. Nie chce nic przedłużać, chciałem tylko zmienić któreś z głośników, żeby mieć trochę lepszą jakość dźwięku i żeby grało wszystko trochę głośniej. Jest jakiś sposób?


  • 0

#5 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 2854 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:EXE
  • KM:151ps/394Nm seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 120
Super

Napisano 09:36, 15.09.2018

Zmiana głośników w drzwiach na Helixy na zwrotnicach, które dobrze grają pod PSS, do tego wygłuszenie drzwi.

W przednich drzwiach mam na zwrotnicach helixy, gwizdki na przednich słupkach, w tylne drzwi poszły dwudrożne helixy.

Do tego zostawiłem tylne głośniki basowe w półce i jest bajka, nawet takiego efektu się nie spodziewałem, największą wadą fabrycznych głośników jest to że są po prostu ciche, gdzie przy oem coś tam grało przy skali 15/20, to teraz przy 10/15 BARDZO głośno się robi i czysto przede wszystkim pod względem dźwięku, bass i treble mam teraz na +1/+1. Do tego gdy zapodam oryginalną płytkę CD-AUDIO, a nie skompresowane jakościowo MP3 to jest super dla uszu :)  :diabelgrin:

 

Poprawianie dźwięku z "tyłu" auta mija się z celem bo i tak tego nie usłyszysz jako kierowca, na początek możesz same przednie głośniki wymienić i wygłuszyć, potem tył. Głośniki w półce bym zostawił bo te akurat dobrze grają z całego PSS. Z tyłu będzie coś tam grało, a przód fabryczny będzie "trzeszczał/charczał" 

Także nie tędy droga.

 

 

Pierwszy link z brzegu:

https://allegro.pl/g...7485505871.html


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#6 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1489 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 37
Super

Napisano 11:58, 15.09.2018

W ESM PL
Nadwozie - Radiootwrarzacz - Inne - Schemat. 
 
 
ślepak - wspominałeś że masz głośniki w słupkach - jak je zamontowałeś? Mógłbyś podać model Helixów przednich które masz u siebie/> ? Jak z basem w drzwiach - jest lepiej na helixach?

  • 0

#7 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 2854 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:EXE
  • KM:151ps/394Nm seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 120
Super

Napisano 15:43, 15.09.2018

Na przód helix db 62.1:

 

 

Średnica woofera: 165 mm

 

Głośniki 2-drożne, komponentowe

 

Moc RMS/Max: 50/100 W

 

Impedancja: 4 ohm

 

Pasmo przenoszenia: 60 - 22 000 Hz

 

Efektywność: 91 dB

 

Częstotliwość podziału: 4,0 kHz

 

Głębokość montażowa: 61 mm

 

 

Tył:

 

 

Helix DB 6.1

 

 

Średnica woofera: 165 mm

 

Głośniki 2-drożne

 

Moc RMS/Max: 35/70 W

 

Impedancja: 4 ohm

 

Pasmo przenoszenia: 60 - 22.000 Hz

 

Efektywność: 91 dB

 

Polipropylenowa membrana woofera

 

Także jak widać parametry idealne pod fabryczne audio.

Głośniki na chwilę obecną ciężko dostępne, jak pamiętam B62C to obecnie "następny" model.

 

Rozumiem że z basem itp to pytanie retoryczne ?:P Poprawa jest w każdym paśmie, zwrotnice robią swoje.

Gwizdki nie tyle co w "słupkach" co w obudowach na drzwiach w obudowy  od lusterek zewnętrznych.

Generalnie samo wygłuszenie już wile poprawi w kwestii dźwięku.


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#8 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1489 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 37
Super

Napisano 09:09, 17.09.2018

ślepak zamierzam pójść tą samą drogą, bo i tak planuję za kilka tyg wygłuszać furtki. 

 

Chciałbym Cię jeszcze podpytać w spawie montażu tweeterów z zestawu helixów:

 

- w trójkącie maskująym lusterko wywierciłeś tylko otwór czy robiłeś jakąś nadbudówkę? Jest tam miejsce aby tweeter zmieścił się w środku tak, aby jego powierzchnia zlicowała się z powierzchnią tego trójkątnego plastiku? Helixowe tweetery podłączyłeś pod helixową zwrotnicę i są "zasilane" z głośników w drzwiach? 

 

- czy oryginalne tweetery (te przy szybie) też masz podłączone pod wzmacniacz PSS?


  • 0

#9 ślepak

ślepak
  • Moderator
  • 2854 postów
  • Skąd:Gdynia\Westfalia
  • Silnik:2.2
  • Wersja:EXE
  • KM:151ps/394Nm seria
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CN1
Reputacja: 120
Super

Napisano 10:21, 17.09.2018

Dokładnie w tej obudowie od lusterka wywierciłem jak najmniejszy otwór żeby przeszły dwa przewody, do tego dwie małe dziurki żeby je przykręcić solidnie do obudowy.

W zestawie do gwizdków miałem mocowanie pod kątem 45 stopni, wraz z dwoma otworami montażowymi. 

Co do drugiego pytania to fabrycznych gwizdków z deski rozdzielczej, spod szyby nawet nie ruszałem, dalej są podłączone pod PSS, grają na tyle cicho względem Helixów że fajnie uzupełniają całą scenę.

 

Reasumując na przodzie 2 fabryczne gwizdki, 2 gwizdki helix na zwrotnicach z głośnikami w przednich drzwiach, na tyle w drzwiach dwa helixy dwu drożne, w tylnej półce dwa oem głośniki basowe.

 

Tutaj masz zdjęcia:

5355464900_1537175793_bigthumb.jpg 3190527200_1537175793_bigthumb.jpg 6761111200_1537175793_bigthumb.jpg 9202564800_1537175802_bigthumb.jpg 

 

 

Oraz co ważne schemat gdzie + a gdzie - przy PSS.

 

5711452600_1537176056_bigthumb.jpg 7946855500_1537176056_bigthumb.jpg 5568275000_1537176056_bigthumb.jpg 


  • 0
-F23A1    CG3   
-J30A1    CG2
-N22A1    CN1           
avatar3130_9.gif

#10 kamil10

kamil10
  • Forumowicz
  • 78 postów
  • Skąd:Londyn
  • Silnik:2.2
  • Wersja:exxcutive
  • KM:180
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:saloon
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:59, 11.02.2020

Witam

Mam accorda z 2007 executive 2.4 pss ( Anglik ) . Dostalem sie do istniejacego wzmacniacza pod radiem .

Czy ma ktos schemat wtyczki 14 pinowej w wzmacniaczu?
Chcialem przedlurzyc 4 kanaly wychodAce z radia I zasilanie do bagarznika gdzie mam LoC i nowy wzmacniacz .

Wiem ze do wzmacniacza dochodza 2 wtyczki ,jedna 20 pinowa gdzie sa kable do glosnikow I 14 pinowa ktora prawdopodobnie przychodzi z radia gdzie moim zdaniem SA 4 kanaly I zasilanie . Problem w tym ze w 14 pinowej wtyczce jest wiecej kabelkow w tym 4 koloru szarego .

Bede wdzieczny za pomoc .
Sorki za brak polskich znakow .

66a97e6deaa53dc34cd146db70004871.jpg3da49fcb532ca974d7ba2933b1d278b6.jpg71c8f3afb509c8aa527c4b203ce6c6d5.jpg

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
  • 0

#11 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1489 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 37
Super

Napisano 12:41, 11.02.2020

Schemat jest w ESM. Sygnał z radia do wzmacniacza jest różnicowy i 4 kanałowy.
  • 0

#12 kamil10

kamil10
  • Forumowicz
  • 78 postów
  • Skąd:Londyn
  • Silnik:2.2
  • Wersja:exxcutive
  • KM:180
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:saloon
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 12:58, 11.02.2020

Dzieki za odpowiedz
A co to jest EMS ?
A roznicowy sygnal to problem ?
Nieznam sie na tym wiec Bede wdzieczny za podpowiedZ


Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
  • 0

#13 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1489 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 37
Super

Napisano 16:09, 11.02.2020

Google: Honda Accord VII ESM. 

A najlepiej stać się klubowiczem i pobrać z tego forum. 

 

ESM

Electronic Service Manual - wszystko czego potrzebujesz, schematy, opisy, rysunki, instrukcje. 

Jest tam też cały schemat audio - powyżej są zrzuty ekranu z ESM. 

Przyda Ci się nie raz. 


  • 0

#14 kamil10

kamil10
  • Forumowicz
  • 78 postów
  • Skąd:Londyn
  • Silnik:2.2
  • Wersja:exxcutive
  • KM:180
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:saloon
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:13, 11.02.2020

Dzieki ,za pomoc ,sproboje sie zarejestrowac

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq