Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Nierównomierny opór pedału sprzęgła

VIII pedał sprzęgło

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:40, 17.04.2018

Cześć,

 

Zauważyłem dzisiaj dość nietypowy problem z pedałem sprzęgła - przy pracującym silniku (zarówno na biegu jałowym jak i innym), przy zdejmowaniu nogi ze sprzęgła, w końcowej fazie ruchu opór jest nierównomierny. Wrażenie jest takie jakby przy podnoszeniu pedał się lekko blokował, trochę wyżej puszczał, potem znów blokował itd. Utrudnia to np. płynne ruszanie.

Nie ma przy tym żadnych dodatkowych dźwięków, a przy wyłączonym silniku ruch jest całkowicie płynny.

 

Czy to może mieć coś wspólnego z pompą sprzęgła?


  • 0

#2 Sacrum

Sacrum
  • Forumowicz
  • 2688 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:K20
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL
Reputacja: 36
Super

Napisano 06:48, 19.04.2018

Lub z wysprzeglikiem.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 22:39, 19.04.2018

W ASO twierdzą, że wszystko jest w normie ...


  • 0

#4 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 7394 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 69
Super

Napisano 22:02, 21.04.2018

A nie było problemów z pękającym tłoczkiem pompy sprzęgła? Czy mi się coś pokręciło?
  • 0

Zanim zadasz m pytanie na PW w  sprawie giełdy  przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.


#5 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:19, 22.04.2018

A nie było problemów z pękającym tłoczkiem pompy sprzęgła? Czy mi się coś pokręciło?

 

Nic o tym nie wiem ...

 

Porównałem z Aurisem i tam to działa płynnie. Wycieków nie ma, sprzęgło działa dobrze, chociaż wsteczny chyba ostatnio trudniej wchodzi.

Będę pewnie musiał spróbować wymiany pompy i wysprzęglika.


  • 0

#6 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 13:49, 23.04.2018

Może to po prostu lekkie zapowietrzenie?


  • 0

#7 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 7394 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 69
Super

Napisano 16:30, 23.04.2018

Odpowietrz to się dowiesz
  • 0

Zanim zadasz m pytanie na PW w  sprawie giełdy  przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.


#8 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:57, 23.05.2018

Odpowietrz to się dowiesz

 

Odpowietrzenie nie pomogło, wymiana płynu również. Pozostaje wymiana elementów układu ...


  • 0

#9 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:13, 23.05.2018

Odpowietrzenie nie pomogło, wymiana płynu również. Pozostaje wymiana elementów układu ...

 

Który element zawiera tłumik drgań? Pompa czy wysprzęglik?


  • 0

#10 otto

otto
  • Forumowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Świętochłowice
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 3
Neutralna

Napisano 21:16, 20.12.2018

Odpowietrzenie nie pomogło, wymiana płynu również. Pozostaje wymiana elementów układu ...

I co? Uporałeś się z problemem?
  • 0

#11 msth

msth
  • Forumowicz
  • 123 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Type-S
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2014
  • Nadwozie:CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 22:59, 25.12.2018

I co? Uporałeś się z problemem?

 

Jeszcze nie - ze względu na koszty.


  • 0

#12 otto

otto
  • Forumowicz
  • 40 postów
  • Skąd:Świętochłowice
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 3
Neutralna

Napisano 17:52, 16.01.2019

Odświeże nieco temat.
U mnie problem z pedałem jest podobny, z tym że czasem pedał zostaje w podłodze.
Odpowietrzanie, wymiana płynu, pompy, wysprzęglika i problem jest nadal.
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Czy pozostaje tylko wymiana sprzęgła?
Ewentualnie jakieś namiary na dobrego fachowca na śląsku.
  • 0

#13 Osin

Osin
  • Forumowicz
  • 33 postów
  • Skąd:śląskie
  • Silnik:2,4
  • Wersja:Executive
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 3
Neutralna

Napisano 19:35, 01.02.2019

Cześć.

Ma taki problem (fakt, że w mojej hondzie, ale volvo c30 żony, ale na tym forum zawsze ktoś coś mądrego podpowie :). Po tym, jak pojawił mi się komunikat o niskim poziomie płynu hamulcowego, pojechałem do mechanika, gdzie zdiagnozowali wyciek na pompie sprzęgła. Pompa została wymieniona (mechanik twierdzi, że na taki sam model na tę samą, jaka była zamontowana) i niby po wycieku, ale przy okazji pojawił się problem ze sprzęgłem. Zaczęło pracować zupełnie inaczej niż przed wymianą pompy i teraz po wciśnięciu wraca z lekkim opóźnieniem (tak, jakby na chwilę przyklejało się do podłogi), a czasami tylko do połowy. Wróciłem do mechanika i ten odpowietrzał układ 3 razy, co nic nie dało i uslyszałam kolejną diagnozę - za słaba sprężyna na sprzęgle. Sprężyna została wymieniona na nową (z ASO za 250zł!) i dalej to samo.
Będę wdzięczny za każdą poradę.
 
Pozdrawiam
Michał

Użytkownik Osin edytował ten post 19:36, 01.02.2019

  • 0

#14 przemkowal

przemkowal
  • Administrator
  • 7394 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2,2
  • Wersja:Tourer
  • KM:140
  • Paliwo:ON
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CN2
Reputacja: 69
Super

Napisano 20:59, 01.02.2019

wygląda jakby nie odpowietrzony do końca układ.


  • 0

Zanim zadasz m pytanie na PW w  sprawie giełdy  przeczytaj dokładnie regulamin tego działu.


#15 Marmark

Marmark
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:TSK
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Comfort
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2003
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 07:46, 06.02.2019

A w tym Volvo nie ma "opóźniacza sprzęgła"? To taki wysprzęglik z opóźnionym działaniem, w Hondach też występuje (clutch delay valve). 

Amerykanie się tego pozbywają bo bywa kłopotliwe. 

 

Pracę sprzęgła poprawia też rozebranie wysprzęglika , wyczyszczenie z błota w środku i polerowanie wnętrza cylindra. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VIII, pedał, sprzęgło

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq