Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Nie działa samopoziomowanie xenon

VII

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#31 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 00:22, 15.11.2020

Cześć! Wymieniłem tylny czujnik, bo korozja, silniczki w reflektorach, bo korozja, zrobiłem procedurę, a światła dalej ani drgną. Czy ktoś przerabiał jeszcze inne problemy z układem poziomowania?


  • 0

#32 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1659 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 51
Wzorowa

Napisano 06:57, 15.11.2020

Poziomowania odbywa się co kilka minut i chyba tylko podczas jazdy.
  • 0

#33 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:50, 15.11.2020

Poziomowania odbywa się co kilka minut i chyba tylko podczas jazdy.

Wnioskując po tym, co jest napisane na tym forum, to nie jest prawda ;-)

Mam problem, jeżeli ktoś miał podobnie i znalazł nietypowe rozwiązanie (czujnik, silniczek), to bardzo proszę o pomoc.


  • 0

#34 Wlodar

Wlodar
  • Forumowicz
  • 5013 postów
  • Skąd:P
  • Silnik:123
  • Wersja:Abc
  • KM:1
  • Paliwo:PB
  • Rok:1234
  • Nadwozie:N
Reputacja: 26
Super

Napisano 11:09, 15.11.2020

.. to zostaje jeszcze sterownik, który jest pod deską.
Poziomowanie reaguje po kilku sek od zmiany położenia potencjometru... tskże na postoju jak siądziemy przy otwartym bagażniku

Użytkownik Wlodar edytował ten post 11:12, 15.11.2020

  • 0
                       

#35 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 11:21, 15.11.2020

U mnie nawet adaptacja się nie wykonała. W którym miejscu jest sterownik?
  • 0

#36 muloj

muloj
  • Forumowicz
  • 254 postów
  • Skąd:Bieszczady
  • Silnik:K24
  • Wersja:Executive
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2011
  • Nadwozie:CU 2
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 11:54, 15.11.2020

Kuba18p a jaki czujnik zamontowałeś, ori do acco czy jakiś inny, sprawdź wtyczkę bo jak była skorodowana to mógł w niej zostać stary pin i nie zadziała,sterowniki raczej rzadko padają.


Użytkownik muloj edytował ten post 11:55, 15.11.2020

  • 0

Tomek
zawsze czarna perła  Hania CG9>CL7>CU2  2.4 i-VTEC


#37 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 12:32, 15.11.2020

Wtyczka sprawdzona.
  • 0

#38 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1659 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 51
Wzorowa

Napisano 21:52, 15.11.2020



Wnioskując po tym, co jest napisane na tym forum, to nie jest prawda ;-)

Mam problem, jeżeli ktoś miał podobnie i znalazł nietypowe rozwiązanie (czujnik, silniczek), to bardzo proszę o pomoc.

No chyba jednak prawda  - opis działania z ESM Accord VII 2007r pb

9203cd1422e75aeamed.jpg

 

Czyli, regulacja odbywa się co 3 minuty podczas jazdy oraz dodatkowo 8 sekund po zatrzymaniu.

W ESM są opisane procedury testowania. Moduł regulacji świateł łączy się z autem po CANie, ma także doprowadzony sygnał z informacją o prędkości auta.


  • 0

#39 Vice

Vice
  • Forumowicz
  • 633 postów
  • Skąd:Lub
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Exe STAG-4, Q-BOX plus
  • KM:216, 237Nm
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2003
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 15
Dobra

Napisano 22:42, 15.11.2020

Podeśle ktoś link czy tu napisze procedurę sprwdzenia działania autoregulacji xenon (ta z mignięciami światłami)? Szukam i nie mogę znaleźć.
Procedura resetu też by się przydała-kiedy ją się stosuje? Padła mi regulacja w lewej lampie...

Użytkownik Vice edytował ten post 22:44, 15.11.2020

  • 0

Ogrzewania postojowe Webasto i Eberspacher. Serwis, naprawa...


#40 pawlik118

pawlik118
  • Moderator
  • 1659 postów
  • Skąd:Skoczów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:30th Sport GT
  • KM:155
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 51
Wzorowa

Napisano 22:46, 15.11.2020

ESM. Tam jest kilka stron opisów. Dział Body -> Lights 


  • 0

#41 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:47, 24.11.2020

Poszukuję Accordów VII generacji, w których działa poziomowanie xenonów. Chciałbym, żeby ktoś posiadający tego hondowskiego Świętego Graala nagrał jak się zachowują światła po odpaleniu i jak po obciążeniu tyłu. Ale szukam kogoś, komu to naprawdę działa, nie, że poprzedni właściciel mówi, że poziomuje tak, że nie widać, albo, że ktośtam mówił, że wszystkim tak poziomuje, że nie widać różnicy, tylko że nieuzbrojone w mikroskop elektronowy oko zauważy ruch wiązki światła w górę lub w dół :-)

Po odbyciu kilku rozmów z właścicielami Accordów mam wątpliwości czy chociaż jedna taka sztuka się na tym forum znajdzie, ale spróbujmy ;-)

Wszystkich oburzonych prześmiewczym tonem tego posta proszę o zluzowanie pośladów. Od dłuższego czasu próbuję doprowadzić mojego Accorda do jakotakiego stanu po poprzednim właścicielu i wolę się śmiać z sytuacji, w jakiej się znalazłem, zamiast wylewać żale okraszone wulgaryzmami. Czołem!
  • 0

#42 Wlodar

Wlodar
  • Forumowicz
  • 5013 postów
  • Skąd:P
  • Silnik:123
  • Wersja:Abc
  • KM:1
  • Paliwo:PB
  • Rok:1234
  • Nadwozie:N
Reputacja: 26
Super

Napisano 19:29, 24.11.2020

Poczytałeś forum?
Aktualnie u mnie nie działają choć czujniki eletroniczne z civica leżą sobie i czekają :) ale odpuściłem temat, bo mnie to nie przeszkadza.
ale jak działały
u mnie było tak w przedlifcie i sądzę, że u wszystkich tak samo
Po odpaleniu samochodu nic się nie dzieje nawet jak są sprawne.( W sumie mądrze, bo i po co?) :)
Po obciążeniu tyłu po kilku sekundach światła szły w dół jak zszedłem to w górę w tą samą pozycję.
Mogło się też tak zdarzyć, że jak inaczej stał na nierównościach to moje obciążenie nie wystarczało do wywołania korekcji ale to rzadko

Użytkownik Wlodar edytował ten post 22:02, 24.11.2020

  • 0
                       

#43 Kuba18p

Kuba18p
  • Nowy
  • 12 postów
  • Skąd:Lublin
  • Silnik:2.4
  • Wersja:S
  • KM:192
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2006
  • Nadwozie:T
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:10, 24.11.2020

Poczytałem i stąd pytanie: każdy naprawia, naprawia, naprawia, a jak przychodzi co do czego, to... poziomowanie nie działa ;-)

Post trochę prowokacyjny, bo tu mamy wielu pasjonatów, co o swoje rodzyny dbają. No to ja mówię: sprawdzam ;-)
  • 0

#44 FullChess

FullChess
  • Klubowicz
  • 106 postów
  • Skąd:Sopot
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:155
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:CL7
Reputacja: 9
Neutralna

Napisano 20:48, 24.11.2020

Czołem,

Nie wiem czy coś to wniesie, ale ja naprawiałem i poziomowanie aktualnie działa. Faktem jest, że konstrukcja oryginalnych czujników jest taka, że prędzej czy później działać przestaną. Dlatego zrezygnowałem z używek i zamienników i swój tylny przerobiłem, stosując potencjometr liniowy drutowy, łożysko i uszczelniacz, a także zadbałem o szczelność tyłu obudowy (w oryginale często problemem jest odkształcony o-ring). To opisane już przez kogoś na forum rozwiązanie nie było najłatwiejszym zadaniem, bo charakterystykę potencjometru należało dopasować do zakresu kąta pracy wynikającego z ruchu wahacza. Po adaptacji jest tak jak napisał Włodar, włączenie świateł w zasadzie niczego nie daje (czasami zdarza się, że silniczki na ułamek sekundy się uaktywnią). Przy włączonych światłach i zmianie ugięcia zawieszenia reakcja następuje faktycznie po kilku sekundach. Przy odłączonym przednim czujniku nie ma reakcji na ruch tylnego (czyli sprawne muszą być obydwa, no chyba, że jeden uszkodzi się jakoś specyficznie, dając np. sygnał w nominalnym zakresie). Tyle z moich doświadczeń. Od naprawy minęły 3 lata i wszystko działa, ale raz kontrolnie robiłem ponowną adaptację.

Pozdrawiam


Użytkownik FullChess edytował ten post 19:00, 25.11.2020

  • 0

FullChess


#45 rafisz

rafisz
  • Forumowicz
  • 1015 postów
  • Skąd:RZE, WPR
  • Silnik:2.4
  • Wersja:exe MT
  • KM:201
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CW2
Reputacja: 25
Super

Napisano 20:58, 24.11.2020

w moim byłym 7 genie też poziomowanie działało idealnie, ja sprawdzałem przez odkręcenie koła, później cięgna no i sobie obracałem ramieniem czujnika, ruch ramienia i chyba po 2 może 3 sekundach słychać było silniczki w reflektorach, też zauważyłem że muszą być sprawne obydwa czujniki żeby działało poziomowanie


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq