Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

nisko świecące światła ksenonowe

VIII xenony czujnik poziomowania

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pietras ACCORD

Pietras ACCORD
  • Nowy
  • 4 postów
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Silnik:2.2
  • Wersja:Executive
  • KM:150
  • Paliwo:ON
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Kombi
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:11, 15.11.2016

Witam .
Mam problem ,w mojej accordce światła swiecom raz nisko raz doborze,jak podjade pod brama garażową to widze jak się raz obniżają albo podnoszą.


  • 0

#2 Sheiva

Sheiva
  • Forumowicz
  • 172 postów
  • Skąd:Gdynia
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Type-S
  • KM:148
  • Paliwo:PB
  • Rok:1999
  • Nadwozie:BB9
Reputacja: 2
Neutralna

Napisano 20:22, 15.11.2016

Pewnie czujnik poziomowania xenonów w zawieszeniu dostał wilgoci/skorodował i wariuje. Kwestia sprawdzenia czy przedni czy tylny.


  • 0

#3 arturxx23

arturxx23
  • Nowy
  • 14 postów
  • Skąd:Otwock
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:157
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:37, 08.01.2017

"Pietras" uporales się z tym problemem. Dzisiaj ja zauważył em to samo. Ciagle nmi się regulują xemony. Sprawdzane na postoju.
  • 0

#4 Wlodar

Wlodar
  • Forumowicz
  • 4387 postów
  • Skąd:P.Śl
  • Silnik:K24
  • Wersja:EXE
  • KM:200+
  • Paliwo:PB
  • Rok:2003
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 16
Dobra

Napisano 20:47, 08.01.2017

90% tylny czujnik do wyciągnięcia ,rozebrania i wyczyszczenia jak się da jeszcze go uratować .Im szybciej tym lepiej
  • 0

MOJA SATYNOWA    DWURURKA                        
....prawda was jeszcze zadziwi...                          


#5 arturxx23

arturxx23
  • Nowy
  • 14 postów
  • Skąd:Otwock
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:157
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:38, 08.01.2017

Wlodar jak zdiagnozować który to czujnik przedni czy tylni? Oczywiście bez rozbierania go.
  • 0

#6 djnero

djnero
  • Forumowicz
  • 21 postów
  • Skąd:Rzeszów
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:23, 09.02.2017

Czy mógłby ktoś zmierzyć mniej więcej odległość od samochodu do linii załamania strumienia światła na nawierzchni (przy ksenonach wyraźne jest to miejsce)

U mnie jest to zaledwie jakieś 10 max 12 metrów i nie wiem czy to jest normalne a ja przeczulony :D
  • 0

#7 hiszpan98

hiszpan98
  • Forumowicz
  • 59 postów
  • Skąd:Białystok
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Lifestyle
  • KM:156
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2011
  • Nadwozie:sedan CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:19, 28.02.2017

U mnie dziś wystąpiła ta usterka. Wyłączyłem światła, włączyłem po chwili  i ciągle świecą nisko - mijania i drogowe.

Podłączam się do pytania jak zdiagnozować który to czujnik i gdzie się znajdują?

Ktoś może zna nr części katalogowych?


  • 0

#8 Wlodar

Wlodar
  • Forumowicz
  • 4387 postów
  • Skąd:P.Śl
  • Silnik:K24
  • Wersja:EXE
  • KM:200+
  • Paliwo:PB
  • Rok:2003
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 16
Dobra

Napisano 19:26, 28.02.2017

Poszukaj na forum było...tylny przy lewym dolnym wahaczu
  • 0

MOJA SATYNOWA    DWURURKA                        
....prawda was jeszcze zadziwi...                          


#9 hiszpan98

hiszpan98
  • Forumowicz
  • 59 postów
  • Skąd:Białystok
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Lifestyle
  • KM:156
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2011
  • Nadwozie:sedan CU2
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:18, 14.03.2017

Już wszystko wiem....tylni czujnik do wymiany.

Orientuje się ktoś czy istnieją jakieś dobre zamienniki?


  • 0

#10 unckle

unckle
  • Forumowicz
  • 256 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2007
  • Nadwozie:kombi
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:46, 20.03.2017

Zamienniki nie istnieją. Są 3 rozwiązania :1wymiana na używany z accord VII gen 2 wymiana na używany Civic ufo VIII gen 3 regeneracja starego czujnika-ale to musisz zrobić sam no i 4opcja poza konkursem-zakup nowego czujnika z aso w cenie ok 900zl hehe
Ja wstawiłem używany z accord VII gen i regulacja działa dobrze jednak światła nadal świecą nisko i słabo - co z tym zrobić?
  • 0

#11 arturxx23

arturxx23
  • Nowy
  • 14 postów
  • Skąd:Otwock
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:157
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 08:14, 21.03.2017

Witam

Przytoczę może mój przykład. U mnie w Accord Tourer VIII EXE z 2009 (rok modelowy 2010) Xenony też się podwyższały i obniżały na postoju samoistnie. Za wskazówkami forum wykręciłem tylny czujnik poziomowania. Okazało się że nie jest taki jak na zdjęciach z innych postów (VII gen) Zewnętrznie może i podobnie wygląda. Chodzi mi że nie jest potencjometrem i nie jest rozbieralny. Usterkę  jaką od razu było widać to nie chciał się prawie wcale obracać co na pewno w dłuższym okresie by doprowadziło do urwania tego kiepskiej jakości plastikowego łącznika.

Według mnie ten co u mnie siedzi jest elektromagnetyczny. Element obrotowy jest magnesem. Powód usterki to mocne zanieczyszczenie przez drobny piasek wirnika/ośki z magnesem. Naprawiłem to w ten sposób, że delikatnie zacząłem obracać ośkę (lewo/prawo)  wraz z nadmuchem z kompresora tak aby wydmuchać zanieczyszczenia. Gdy oczyściłem go całkowicie i chodził już lekko to w miejsce szczelin między korpusem i ośką psiknąłem trochę smaru miedziowego aby w jakiś sposób ograniczyć dostawanie się wody z piaskiem z dróg w to miejsce i  wydłużyć okres do ponownego zanieczyszczenia.

Operację tą wykonałem jakieś 2 miesiące temu i na razie jest ok, patent działa.

Dodam że wymontowanie tego czujnika jest banalne, najlepiej jednak z kanału lub podnośnika. Do wymontowania trzeba odkręcić dwie śrubki na wkrętak krzyżakowy i jedną nakrętkę na ośce (chyba 8 lub 6) aby zdjąć łącznik.

AG


  • 0

#12 kubat

kubat
  • Nowy
  • 3 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2009
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 18:55, 09.12.2017

Witam, podpinam się pod temat, u mnie też światła opadły, wykręciłem czujnik i wstawiłem używany tylko, że z przedniej osi (czytałem, że nie ma różnicy), niestety po wymianie nic się nie dzieje dalej lipa, światła nie wracają do normalnego poziomu, stąd pytanie czy tylko wymiana wystarczy czy trzeba np. kasować błędy czy kalibrować światła, nie wiem oczywiście czy wymieniony czujnik jest sprawny  


  • 0

#13 unckle

unckle
  • Forumowicz
  • 256 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2007
  • Nadwozie:kombi
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:51, 09.12.2017

Wiem że przynajmniej w VII trzeba zrobić reset świateł tj spinacz w odpowiednie piny wzorki serwisowej i potem zaraz po włączeniu zapłonu trzeba 3x zapalić i zgasic światła po tej operacji ksenony pojadą w dół i w górę i ustawia się do poziomu
  • 0

#14 kubat

kubat
  • Nowy
  • 3 postów
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2009
  • Nadwozie:sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:59, 09.12.2017

O VII czytałem ale nie wiem czy u mnie też

Dzięki


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VIII, xenony, czujnik poziomowania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq