Skocz do zawartości


mamy jeszcze trzy wolne domki 12 - 14.06.2015 - VII Ogólnopolski Zlot HAKP

Zdjęcie

Wypadanie zaplonu, szarpanie, drgania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 accord20es

accord20es
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 16:07, 15.03.2010

Mam duzy problem z autkiem, proszę o pomoc i wskazówki:

Objawy:
-silnik na niskich obrotach strasznie nierowno chodzi, szarpie, drga, cale auto wpada w wibracje,
na luzie oraz na biegu (D4 z noga na hamulcu)
-spalanie wyzsze o 30%
-przy zimnym silniku czasami gasnie, dzieje sie to w ten sposob, ze wrzucajac luz obroty spadaja do 0, lub podczas hamowania nagle obroty spadaja do 0

Mechanik stwierdzil, ze losowo nie pali ktorys z cylindrów( wypadanie zaplonu, Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach) i to sie ciagle zmienia, taki jest tez kod bledu, tylko niestety nie moze znaleźć przyczyny takiego zachowania.
Caly uklad zaplonowy zostal sprawdzony i nawet podmieniony na inny, efekt zaden - to znaczy silnik chodzi dalej zle. Kompresja na cylindrach zostala sprawdzona - wszystko z nia ok. Cala elektronika zostala sprawdzona - wszystko z nia ok.

Gdzie jeszcze szukac przyczyny? Macie jakies wskazówki?
Prosze o pomoc...

Honda Accord 1999, 2.0i ES, automat, przebieg 200 000, instalacja gazowa(przebieg 100000), opisywane wyzej zachowanie wystepuje na benzynie i lpg, teraz jezdze tylko na benzynie i tutaj probuje zlikwidowac problem
  • 0

#2 Damiano

Damiano
  • Forumowicz
  • 103 postów
  • Skąd:Toruń
  • Silnik:3.5
  • Wersja:Coupe
  • KM:286
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Świnia
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 17:36, 15.03.2010

Mi też check z tym błędem wywalił niedawno, chociaż żadnych objawów nie czułem. Wszystko chodzi i chodziło tak jak należy. Skasowałem błąd i już nie wywala. Profilaktycznie wymieniłem świece, jednak wątpie czy to od tego. Spalanie masz wyższe bo jeździsz na checku. Jak ustalisz co jest przyczyną tego to napisz. Kable mechanik sprawdzał?
  • 0

#3 pablo.see

pablo.see
  • Klubowicz
  • 3332 postów
  • Skąd:Augustów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:LS
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:CH6
Reputacja: 8
Neutralna

Napisano 17:52, 15.03.2010

jak nie zakręcisz zaworu na butli to se możesz jeździć i jeździć na benzynie, nic to nie da. reduktor przerobił 100tys km? jak tak to to już przyszedł na niego czas. co to za instalacja?
  • 0

Zycie zaczyna się po 6000rpm. Pozdrawiam Paweł | ,
Mój Chomik W Hondach nie ma silnikczków krokowych ani krokowców! !!
Jest IACV (Idle Air Control Valve) czyli zawór wolnych obrotów. >>CZYTAJ! !!<<
LPG: Stag 4 PLus, Barracuda, Zavoli Zeta N


#4 Guest_Anonymous_*

Guest_Anonymous_*
  • Guests

Napisano 18:03, 15.03.2010

Witam
Sprawdź czy nie przestawił się rozrząd, przesunięcie o jeden ząbek powoduje nierówną pracę silnika.
Pozdrawiam
  • 0

#5 Aero87

Aero87
  • Forumowicz
  • 397 postów
  • Skąd:Podlasie/BHA
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:36, 15.03.2010

Ja mam podobny problem tylko ze nie gasnie mi a tak do 2k obr czuc drgania (bledy 71, 72, 73, 74)
U kogoś na innym forum przyczyna był wytarty wałek.
Swiece i kable zmienione aparat tez podmienialem i nic, teraz ide rozebrac swoj aparat i sprawdzic czy trzyma parametry :-?
Jeśli wsio jest ok to jutro może sprawdze rozrząd jak bede miał czas.
  • 0
Vin Diesel says, "VTEC just kicked in, yo!"

#6 accord20es

accord20es
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:13, 15.03.2010

kable sprawdzane i caly apart zaplonowy,

rozrzad bedzie sprawdzany w nastepnej kolejnosci, jakies jeszce sugestie?
  • 0

#7 Damiano

Damiano
  • Forumowicz
  • 103 postów
  • Skąd:Toruń
  • Silnik:3.5
  • Wersja:Coupe
  • KM:286
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Świnia
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:23, 15.03.2010

a wtryskiwacze? pompa paliwa? nie wiem czy to może powodować wypadanie zapłonów, ale gdzieś tak przeczytałem. I pytanie do znawców, czy brudny EGR może takie coś robić?
  • 0

#8 accord20es

accord20es
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:32, 15.03.2010

wtryskiwacze ok, pompa paliwa niedawno wymieniana...
  • 0

#9 Damiano

Damiano
  • Forumowicz
  • 103 postów
  • Skąd:Toruń
  • Silnik:3.5
  • Wersja:Coupe
  • KM:286
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Świnia
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:36, 15.03.2010

znalazłem to forum o czym Aero87 pisał i faktycznie jeden gość wymianił wałek rozrządu i to pomogło, a drugi tylko uszczelniacz w kolektorze ssąsym i też pomogło. Jak widać przyczyną tego może być wiele rzeczy i takie usterki są najgorsze. Musisz znaleźć dobrego mechanika który posprawdza wszystko po kolei, bo inaczej to wymienisz pół auta a usterki dalej nie usuniesz.

[ Dodano: 2010-03-15, 20:39 ]
nie wiem tylko jak się ma kompresja do zużytego wałka.
  • 0

#10 accord20es

accord20es
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:41, 15.03.2010

dzieki,

przekaze swojemu mechanikowi te koncepcje, mam nadzieje, ze cos sie uda z tym zrobic
  • 0

#11 Damiano

Damiano
  • Forumowicz
  • 103 postów
  • Skąd:Toruń
  • Silnik:3.5
  • Wersja:Coupe
  • KM:286
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Świnia
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:50, 15.03.2010

pisz jak tam poczynania idą, bo jak widać nie ty jeden masz nierozwiązany problem z tym. Powodzenia i jak najmmniej $$$
  • 0

#12 Guest_Anonymous_*

Guest_Anonymous_*
  • Guests

Napisano 19:51, 17.03.2010

podpinam ię do tematu - mam takie same objawy jak autor postu, accord też w automacie tyle że 1.8 silnik.
Jeśli już ktoś coś będzie wiedział to proszę o odpowiedz bo jazda jest dość ...stresująca.
  • 0

#13 accord20es

accord20es
  • Forumowicz
  • 48 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:54, 18.03.2010

tymczasem moge napisac, ze rozrzad jest ok, aparat, wtryskiwacze rowniez.

kolejna do sprawdzenia bedzie uszczelka pod glowica, moze juz dzisiaj cos bedzie wiecej wiadomo
  • 0

#14 Aero87

Aero87
  • Forumowicz
  • 397 postów
  • Skąd:Podlasie/BHA
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:22, 18.03.2010

Kolego przypomniałem sobie jeszcze poczyść masy silnika.
Ja wczoraj również sprawdzałem rozrząd u siebie i wydaje sie być ok.
Do ori kabelków masowych dokręć jakiś inny przewód elektryczny ;-)
  • 0
Vin Diesel says, "VTEC just kicked in, yo!"

#15 blady84

blady84
  • Nowy
  • 7 postów
  • Skąd:kielce
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:38, 18.03.2010

witam mialem taki sam przypadek i okazalo sie ze mialem nieszczelny kolektor scacy
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq