Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Honda Accord VIII 2.0 - opóźnioine wejście na obroty na luzie (drgania)

VIII VIII silnik drgania

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomwit

Tomwit
  • Nowy
  • 9 postów
  • Skąd:Morąg
  • Silnik:2.0
  • Wersja:S
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 13:27, 26.06.2014

Witam wszystkich,

ogładałem wczoraj Accorda VIII 2.0 benzyna z 2008r w celu jego zakupienia i jest pewien problem. Otóż na luzie, gdy przyciskałem nagle gaz, silnik wchodził na obroty (z samego dołu) z lekkim opóżnenieniem i z lekkim drżeniem silnika. I tak jest za każdym razem.

Ma ktoś jakies sugestie co to może być?

Pozdro


  • 0

#2 MIT

MIT
  • Forumowicz
  • 54 postów
  • Skąd:Olkusz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EXECUTIVE
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CU
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 16:01, 26.06.2014

Mam to samo od kupna auta pół roku temu.Przy ruszaniu tez jest ten problem,najbardziej przy ruszaniu pod górkę, trzeba odpowiednio wcześniej wcisnać pedał gazu .W pozostałych egzemplarzach jak szukalem auta było podobnie ,dlatego myślałem że to normalne ale chyba jednak nie....
  • 0

#3 gebek

gebek
  • Forumowicz
  • 313 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2,0
  • Wersja:ELEGANCE
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:CU1
Reputacja: 6
Neutralna

Napisano 17:56, 26.06.2014

TTTM...po rozgrzaniu ma moim zdaniem,troche za niskie wolne obroty.


Użytkownik gebek edytował ten post 17:59, 26.06.2014

  • 0
Jest Accord...oraz Shadow VT750 Black Spirit

#4 Tomwit

Tomwit
  • Nowy
  • 9 postów
  • Skąd:Morąg
  • Silnik:2.0
  • Wersja:S
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 18:47, 26.06.2014

Nie wiem czy dobrze mnie rozumiecie. Na wolnych obrotach (bez dodawania gazu) chodzi dobrze, bez wibracji i drgań. Chodzi o sam moment przy szybkim dodaniu gazu  - jest taka chwilka zawahania połączona  z ok półsekundowym zadrżeniem silnika, później wkręca się już ok.

Prosiłbym jeszcze o wypowiedzenie się innych użytkowników w tym temacie, gdyż obawiam się że nie jest to normalny symptom, a jestem poważnie zainteresowany autem.

 

Np tu jest link, gdzie taka Honda przyspiesza i widać że silnik sie wkręca szybko, bez zająknięcia zaraz po dodaniu gazu

 

Pozdro


  • 0

#5 MIT

MIT
  • Forumowicz
  • 54 postów
  • Skąd:Olkusz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EXECUTIVE
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CU
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 22:26, 26.06.2014

Tak dobrze Cię rozumiem..... u mnie też na wolnych obrotach nie ma żadnych drgań i nawt w środku czasami zastanawiam się czy silnik nie zgasł, natomiast jak dodam gazu to pierwszy moment wlasnie zawachania i lekkie zadrżenie kabiny przez ułamek sekundy.
  • 0

#6 blow

blow
  • Forumowicz
  • 1733 postów
  • Skąd:KRK
  • Silnik:2.4
  • Wersja:exec
  • KM:190
  • Paliwo:PB
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 16
Dobra

Napisano 23:26, 26.06.2014

tzw. "pierdnięcie". nieszczelność - albo na wydechu, albo dolocie. ewentulanie problem ze spaleniem mieszanki (świece i cewki), albo przelanie paliwa...

sprawdziłeś?


  • 0

#7 gebek

gebek
  • Forumowicz
  • 313 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2,0
  • Wersja:ELEGANCE
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:CU1
Reputacja: 6
Neutralna

Napisano 05:50, 27.06.2014

Tak ma byc...nic nie kombinuj.

Taki ''urok'' silnika R20A3.

Jak jest zimny i pracuje na ''ssaniu'',to tego ''zawahania'' nie ma.

Pracuje w ASO i sprawdzalem to na wielu egzemplarzach...kazdy tak mial.

Jedyne wyjscie,to podniesc troche wolne obroty,modyfikujac mape ECU...wtedy tego ''zachlysniecia''podczas gwaltownego dodania gazu ,prawdopodobnie  nie bedzie.


  • 1
Jest Accord...oraz Shadow VT750 Black Spirit

#8 MIT

MIT
  • Forumowicz
  • 54 postów
  • Skąd:Olkusz
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EXECUTIVE
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CU
Reputacja: 1
Neutralna

Napisano 08:22, 27.06.2014

Konkretna odpowiedź:) Zgadza się, na zimnym silniku gdy obroty są wyższe tego nie ma.
  • 1

#9 Tomwit

Tomwit
  • Nowy
  • 9 postów
  • Skąd:Morąg
  • Silnik:2.0
  • Wersja:S
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:28, 27.06.2014

Ok, dzięki.

Mam nadzieje, że nie będzie mnie to w przyszłości drażnić ;)

Pozdro


  • 0

#10 Migal

Migal
  • Forumowicz
  • 61 postów
  • Skąd:Kraków
  • Silnik:2.2
  • Wersja:S
  • KM:176
  • Paliwo:ON
  • Rok:2004
  • Nadwozie:Sedan
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 06:47, 28.06.2014

Tak ma byc...nic nie kombinuj.

Taki ''urok'' silnika R20A3.

Jak jest zimny i pracuje na ''ssaniu'',to tego ''zawahania'' nie ma.

Pracuje w ASO i sprawdzalem to na wielu egzemplarzach...kazdy tak mial.

Jedyne wyjscie,to podniesc troche wolne obroty,modyfikujac mape ECU...wtedy tego ''zachlysniecia''podczas gwaltownego dodania gazu ,prawdopodobnie  nie bedzie.

 

Co do telepania po dodaniu gazu polecam sprawdzić przerwy na świecach jak szarpie trzeba zmniejszyć jak za słaby to zwiększamy aż do momentu znalezienia optymalnego ustawienia. Przerabiałem to na swoim poprzednim acco z 2004r 156 hp. efekt był odczuwalny od razu :)

a i pokażdym zmianie świec na inne  ( ngk, bosh...) trzeba ustawić przerwe na nowo.


Użytkownik Migal edytował ten post 06:58, 28.06.2014

  • 0

#11 Marsinos

Marsinos
  • Forumowicz
  • 41 postów
  • Skąd:ŁÓDŹ
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EXECUTIVE NAVI
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2008
  • Nadwozie:CU1
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 11:06, 30.06.2014

Tomwit - jesli wyczules to juz przy zakupie to bedzie Cie to draznic :mrgreen: ja stawialem juz na problem z napedem (przegub wewnetrzny??) bo to telepanie/lomotanie jest tylko przy ruszaniu i slychac to tak jakby ewidentnie sie cos poluzowalo ale teraz sam juz nie wiem


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VIII, VIII silnik drgania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq