Skocz do zawartości


30.10 kończy się termin wpłat zaliczek na zlot !

Zdjęcie

Samoczynny reset komputera podczas jazdy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 BALCER

BALCER
  • Forumowicz
  • 467 postów
  • Skąd:Warsaw/Galway
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EuroR
  • KM:313
  • Paliwo:PB
  • Rok:2003
  • Nadwozie:CL7R
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 18:00, 17.02.2012

No nie wiem co jest grane.
Od 3-4 dni mam dosc irytujacy problem.
Mianowicie podczas normalnej jazdy nagle resetuje sie centralna konsola navi + gorny wyswietlacz przy podszybiu + ten maly wyswietlacz na zegarach. Czasem jest to bardzo krotki reset, doslownie ulamek sekundy. Na tyle krotki ze tylko pojawia sie komunikat na ekranie. A czasem jest to doslownie pol sekundy, na moment raz przygasly mi swiatla. Zaplon nie zostaje odciety i nie wpywa to na jazde - przynajmniej na razie.
Jak na razie zdarzylo mi sie to z 15 razy. Pierwszego dnia tylko raz. Dzisiaj ani razu.
Nie widze zadnej prawidlowosci jesli chodzi o czas kiedy to sie dzieje. Noga na gazie, bez gazu, pelne obciazenie elektryczne, niemal zerowe obciazenie elektryczne. Tak jakby to bylo calkiem losowe. Raz zadarzylo i sie w odstepie doslownie 5 sekund. Raz za razem.
Akumulator moze wymaga uwagi bo napiecie po jezdzie to okolo 13.3 ale po godzince spada do 12.5. A z drugiej strony silnik odpala na dotkniecie, jak zwykle, wiec moze to jednak nie bateria.
Dodam, ze mam w samochodzie dwa ECU (drugi to K-Pro) wiec seryjny komp odpowiada za wszystko za wyjatkiem silnika) Jezdze na tym "stand alone" juz dosc dlugo i nigdy nic sie nie dzialo.
Tu gdzie mieszkam mrozu nie ma wiec ten aspekt nie wchodzi w gre.
Widziaj kto kiedys cosik takiego?

#2 muzyczka

muzyczka
  • Moderator
  • 2181 postów
  • Skąd:Warszawa , LHR
  • Silnik:k24
  • Wersja:Executive AT
  • KM:220
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CM2
Reputacja: 11
Dobra

Napisano 09:26, 18.02.2012

Proponuję powypinać kostki ze skrzynki bezpieczników pod maską i w kabinie i wpiąć jeszcze raz. Tak samo posprawdzaj połączenie, na kostce pod kierownicą nad pedałami biała i brązowa kostka. Jak miałeś coś dokładane często się zdarza że kostka jest nie dopięta i działa dobrze a po pewnym czasie dzieją się dziwne rzeczy. Akumulator ma prawidłowe parametry.

jumper.jpg

FULL diagnstyka HONDY za pomocą HDS-a, . Programowanie k24A3, N22

Diagnostyka spinaczem zwieramy 4 i 9 na obd2


#3 BALCER

BALCER
  • Forumowicz
  • 467 postów
  • Skąd:Warsaw/Galway
  • Silnik:2.0
  • Wersja:EuroR
  • KM:313
  • Paliwo:PB
  • Rok:2003
  • Nadwozie:CL7R
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 13:50, 18.02.2012

Przy elektryce ostatnio grzebalem jakies 2 miesiace temu na okolicznosc zakladania kondensera firmy Buddy Club.
http://www.buddyclub.../condenser.html
Anyway, faktycznie odkrecana byla skrzynka bezpieczników pod maską i wyginana na wszystkie strony bo nie chcialo mi się nic demontowac. Moze faktycznie cos sie poluzowalo a nastepstwa tego dzialania pojawily sie dopiero teraz. Technicznie możliwe. Mam nadzieję, że to taka błahostka bo nie chcialbym, żeby okazało się, że np. wysechł jakiś kondzioł na płytce pcb konsoli czy coś. Takie rzeczy są cieżkie do zlokalizowania. Tym badziej, że problem prawie nie występuje.
Dzięki brachu. :ok




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq