Skocz do zawartości


RODO w HAKP

Zdjęcie

Tourer - elektryczna klapa bagażnika

VII

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#1 AndyK

AndyK
  • Forumowicz
  • 167 postów
  • Skąd:w-wa
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:45, 18.03.2011

Witajcie
Temat siłownika elektrycznej pokrywy bagażnika i saej klapy pojawiał sie juz ale piczę nowy wątek ponieważ u mnie chyba jest coś dziwnego i nowego.

ale od początku

W styczniu miałem mały dzwon. jakiś ^%@#$^%$ zaparkował mi w prawym tylnym błotniku i nie ujawniając sie oddalił się w nieznanym kierunku :sl
Parę dni po zablokowała sie klapa i na desce rozdzielczej zapaliło sie tail gate.

Sprawdziłem na forum i pomogło odłączenie klemy od akumulatora.

pojechałem do aso aby zweryfikowac czy uszkodzenie klapy nie jest związane z wspomnianym dzwonem. Niestety nie. Awarii uległ zamek klapy. Tak powiedzieli w aso na ordona w w-wie. Trzeba wymienić cały moduł za bagatela 1800 plnów. Pan elektryk powiedział że odłączenie kostek w strowniku powinno sprawę załatwić. Odłączył, załączył i kupa. Nie działa. Klapa zablokowana na amen. Po godzinie zabawy zaproponowałem zdjęcie klemy z aku. Pan elektryk powiedział ze to nie ma sensu ale skoro naciskam to bardzo proszę. Zdjął, założył i klapa działa.
Niestety po kilku dniach znów tail gate i znów reset z klemy.

Czy mieliście podobne objawy? czy rzeczywiście trzeba wymienić cały zamek?
Będe wdzięczny za info. trochę mnie denerwuje ustawianie radia co kilka dni...

Dziękuję i pozdraiwam
AndyK
  • 0

#2 g4cek

g4cek
  • Forumowicz
  • 143 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:2.0
  • Wersja:Executive
  • KM:156
  • Paliwo:PB
  • Rok:2010
  • Nadwozie:VIII
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:55, 18.03.2011

Ja takiej opcji nie miałem bo nawet nie mam takiego auta ale mogę podać wskazówkę jaka mi się przydarzyła przy innym aucie, być może u ciebie jest coś podobnie.
Miałem kiedyś toledo i sytuacja była taka że zamek bagażnika nie otwierał się więc wszedłem od środka z kabiny do bagażnika zdjąłem osłonę otworzyłem bagażnik i zacząłem oglądać co jest nie tak, co się okazało nie działa zamek w tylnej klapie. Sprawa była o tyle dziwna że zamek na otwartej klapie(fizycznie) działał a jak się zamknęło klapę zamek nie dział. Okazało się że przerwany jest jeden kabelek i jak klapa była w górze otwarta to dział zamek bagażnika a jak był zamknięty to nie działał zamek.
Posprawdzaj kabelki być może któryś oberwał
  • 0

#3 AndyK

AndyK
  • Forumowicz
  • 167 postów
  • Skąd:w-wa
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:58, 18.03.2011

Dzięki
kabelki sa ok. w aso obejrzeli dokładnie wszystkie połącznia. Ja tez patrzyłem
  • 0

#4 aktak

aktak
  • Forumowicz
  • 31 postów
  • Skąd:Radom
  • Paliwo:PB
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 18:13, 19.03.2011

mam podobny przypadek z klapą bagażnika, przez kilka dni jest w porządku potem podczas zamykania elektrycznego blokuje i pozostaje tylko odblokowanie ręczne, zdjęcie klemy i czekanie na cód. Dziasiaj resetowalem trzy razy i blokada nie puścila dopiero jak przyjechałem do domu zrobilo się OK. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem, może ktoś mądry pomoże i podpowie w czym jest problem i jak go rozwiązać. Po zablokowanie nie mogę otworzyć nawet ręcznie tzn. manualnie :ok
  • 0

pozdrawiam Andrzej


#5 Guest_Anonymous_*

Guest_Anonymous_*
  • Guests

Napisano 19:20, 19.03.2011

Też to miałem: zablokowana klapa i TAIL GATE na desce. Pomogło ręczne otwarcie od środka. Jest na klapie bagażnika zaślepka, którą się zdejmuje i jest wtedy dostęp do mechanizmu zamka. Odblokowuje się dźwignią. Tak zrobiłem, zamek się odblokował, TAIL GATE zgasł i jest OK już jakiś miesiąc.
  • 0

#6 aktak

aktak
  • Forumowicz
  • 31 postów
  • Skąd:Radom
  • Paliwo:PB
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 19:51, 19.03.2011

no widzisz to nie miałeś żadnego problemu, ja mogę odblokować ręcznie ale po ponownym zamknięciu blokuje się znowu i w tym tkwi problem, o tej klapce i możliwości otworzenia ręcznego już wiedziałem 8-)
  • 0

pozdrawiam Andrzej


#7 lepo

lepo
  • Forumowicz
  • 850 postów
  • Skąd:WuWuA :)
  • Silnik:1.8
  • Wersja:TS
  • KM:145
  • Paliwo:PB
  • Rok:2007
  • Nadwozie:Hatch bez hot
Reputacja: 2
Neutralna

Napisano 21:11, 19.03.2011

Panowie, jako, że jesteście z Warszawy i okolic to sugeruję zadzwonić pod ten numer: 502 738 772 (Darek).
Człowiek ogarnął mi taki sam problem rok temu i od tej pory spokój. Dodam, że problem nie leżał w elektryce, jakby się mogło wydawać, a w mechanice zamka. Też miałem Tail Gate i wszystkie kwiatki, o których piszecie.
  • 0

#8 HAWARD

HAWARD
  • Forumowicz
  • 742 postów
  • Skąd:Bielsko-Biała
Reputacja: -1
Neutralna

Napisano 21:20, 19.03.2011

Też tak mam ale tylko zima, kiedy jest mróz poniżej -5/-10 stopni, jak jest w plusie to luz.
Jakiś czas temu klapa zaczęła sama opadać, kupiłem 2 siłowniki (użuwane za 200) i wymieniłem jeden i wydawało mi się że tylko ten jeden był walniety ale teraz sobie myślę że drugi moze też i klapa dostaje większego oporu podczas otwierania (w zimie jeszcze gorzej bo olej w siłownikach gęściejszy. Nie wiem czy dobrze rozumuje ale jak jeszcze raz się zatnie to wymieniam drugi siłownik.
  • 0

#9 Guest_Anonymous_*

Guest_Anonymous_*
  • Guests

Napisano 21:43, 19.03.2011

U mnie się jeszcze nie zdarzyło konkretnie takie coś, ale raz nie mogłem otworzyć ręcznie klapy i musiałem z pilota :k
potem już było ok.
Chociaż patrząc na roczniki, to muszę się powoli przygotowywac, że niedługo coś takiego może się przytafic :roll:
  • 0

#10 muzyczka

muzyczka
  • Moderator
  • 2906 postów
  • Skąd:Warszawa , LHR
  • Silnik:k24
  • Wersja:Executive AT
  • KM:strojenie
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2004
  • Nadwozie:CM2
Reputacja: 31
Super

Napisano 15:46, 20.03.2011

trzeba dobrać się do mechanizmu i go przy smarować... a kasować błąd można za pomocą dużego bezpiecznika od pamięci po maską 40A chyba ma<2 takie duże na środku od szyby z ksiąską "i">...,,, co dolega klapie można spinaczem zdiagnozować pisałem o tym w dziale diagnostyka w temacie "co do wszystkiego ...." tail gate wymruga błąd..
  • 0

#11 AndyK

AndyK
  • Forumowicz
  • 167 postów
  • Skąd:w-wa
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 09:43, 21.03.2011

dzięki
Czytałem Twój wpis Muzyczka. U mnie niestety wyjęcie bezpiecznika nic nie daje. Tylko klema out z aku.

Zobaczymy czy jest to zwiazane z minusowymi temp. Wiosna idzie i może będzie bez problemu.

pzdr
AndyK
  • 0

#12 Rumcyk27

Rumcyk27
  • Forumowicz
  • 570 postów
  • Skąd:OST
  • Silnik:2.0
  • Wersja:K20A6 S-Type
  • KM:???
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 19:27, 05.05.2011

Witam u mnie problem jest troszkę podobny, a polega na tym, że klapa się otwiera z pilota, ale chyba nie dolatuje do końca, a później po chwili zamyka się sama. Nie zamyka się, jeśli przytrzymam ją lekko i pchnę do góry, ale wtedy po kilku sekundach powolutku zaczyna sama opadać. Sugerujecie siłowniki, czy czujnik położenia górnego do wymiany??? Jeśli tak, to gdzie to można zdobyć???
  • -1

#13 HAWARD

HAWARD
  • Forumowicz
  • 742 postów
  • Skąd:Bielsko-Biała
Reputacja: -1
Neutralna

Napisano 19:37, 05.05.2011

Miałem to sami i wymiana jednego z dwóch siłowników rozwiązała problem.
  • 0
Karawan by HAWARD www.antenybielsko.pl

#14 Rumcyk27

Rumcyk27
  • Forumowicz
  • 570 postów
  • Skąd:OST
  • Silnik:2.0
  • Wersja:K20A6 S-Type
  • KM:???
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:Tourer
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 20:52, 06.05.2011

W nawiązaniu do wczorajszego posta, już wiem, dlaczego tak się działo. Mianowicie, jeśli tył samochodu jest niżej niż przód - klapa opada, natomiast, jeśli pojazd stoi na równym terenie, klapa otwiera się prawidłowo. Mam nadzieję, że tak zostanie....
  • 0

#15 HAWARD

HAWARD
  • Forumowicz
  • 742 postów
  • Skąd:Bielsko-Biała
Reputacja: -1
Neutralna

Napisano 20:59, 06.05.2011

I tu Cie zmartwie.
Problem bedzie sie pogłębiał bo siłowniki bedą coraz słabsze - miałem to samo.
Rozglądnij sie za siłownikami.
Pozdrawiam
  • 0
Karawan by HAWARD www.antenybielsko.pl





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: VII

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq