Skocz do zawartości

Sponsorzy V Ogólnopolskiego Zlotu HAKP


Zdjęcie

AC Gas Synchro 7.0.0.90 (aktualizacja Staga)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 pablo.see

pablo.see
  • Moderator
  • 3,107 postów
  • Skąd:Augustów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:LS
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:CH6
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 17:32, 15.03.2011

Uprzejmie donoszę koleżankom i kolegom użytkującym Stagi, że wyszła nowa wersja AC Gas Synchro 7.0.0.86
http://www.ac.com.pl...trukcje-obslugi
http://www.ac.com.pl...ro-7_0_0_90.exe
Ma to związek z premierą najnowszych sterowników firmy AC na targach Gas Show 2011. Wraz z nowym programem pojawiło się nowe firmware 7.3:
-Stag 4 zamienia się w Stag 4 plus (otrzymujemy korekcję po obrotach i temperaturze gazu, mapę 3D)
-Stag 300 plus zamienia się w Stag 300 ISA2 (po włączeniu ISA2 zapominamy o jakimkolwiek strojeniu i ustawianiu mnożnika. Jeżeli wszystko jest dobrane i zamontowane prawidłowo, Stag sam zbierze sobie mapę benzyny 3D oraz LPG 3D)
-Stag 300 Premium dalej bazuje na korektach ECU po OBD

Zmiany w firmware:



-------------------------------------------
wersja 7.4 	18.03.2011
	- odblokowana praca na gazie dla obrotów > 6500 gdy ISA2 włączona
	- poprawiona funkcja "Próg włączenia adaptacji" w ISA2
	- nie wymagaj przełączenia na benzynę podczas cut-off, gdy ISA2 włączona a mapa w tym punkcie nie zebrana


-------------------------------------------

wersja 7.3

	- dodana emulacja temperatury silnika
	- adaptacja ISA2 oraz zbieranie map aktywne tylko gdy temperatura silnika (emulowana) >80 st.C
	- dodana regulacja intensywności opróżniania ciśnienia
	- poprawiony błąd wydłużający czas przełączenia na gaz o 10 sekund, gdy ISA2 była włączona (problem pojawiał się tylko okazyjnie).
	- poprawiono wizualizację warunków zebrania map (niewymagane bezwzględnie wiersze nie są kreskowane w widoku stanu mapy).



-------------------------------------------
wersja 7.2

STAG-300 Plus
	- dodana funkcja autoadaptacji ISA2


STAG-300 Premium
	- możliwość ustawienia progu obrotów od których będzie aktywna adaptacja OBD
	- dodana obsługa odwrotnych korekcji OBD
	- możliwość wyłączenia adaptacji od OBD w pętli otwartej


Inne
	- funkcja opróżniania ciśnienia reduktora przy cut-off
	- wyzwalanie funkcji podgrzewania wtryskiwaczy tylko gdy temperatura reduktora <= 10stC
	- usprawniona funkcja podgrzewania wtryskiwaczy gazowych
	- dodany sygnał dźwiękowy przypominający, że samochód uruchomiony w trybie awaryjnym (sygnał co minutę)
	- dodana obsługa silników Wankla
	- możliwość wykorzystania sygnału z czujnika położenia wałka rozrządu jako sygnału obrotów
	- dodany nowy czujnik temperatury gazu (REG RAIL SL)
	- dodana funkcja maksymalnej liczby uruchomień w trybie awaryjnym


Także śmiało można aktualizować. Wszelkie ustawienia zostają, znikają tylko zebrane mapy benzynowe i LPG. To jest normalne i nie ma czym się przejmować. Posiadacze Stagów 200 i starych 300 zmiany nie obejmują.
Ja się cieszę, że mam teraz korekcje po temperaturze, ze względu na posiadane matriksy. JAk niektórzy wiedzą Matriksy i Magic Jety mają zwiększony wydatek przy niskiej temperaturze gazu (na zimnym silniku). Dodano również obsługę wtryskiwaczy Hana H2000

Zycie zaczyna się po 6000rpm. Pozdrawiam Paweł | ,
Mój Chomik W Hondach nie ma silnikczków krokowych ani krokowców! !!
Jest IACV (Idle Air Control Valve) czyli zawór wolnych obrotów. >>CZYTAJ! !!<<
LPG: Stag 4 PLus, Barracuda, Zavoli Zeta N


#2 Seth

Seth
  • Moderator
  • 4,942 postów
  • Skąd:Mińsk Maz
  • Silnik:1.8
  • Wersja:bogata S-ka ;]
  • KM:140
  • Paliwo:PB
  • Rok:2000
  • Nadwozie:CG8
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 19:19, 15.03.2011

już testowałeś pabloo?
rozumiem, że po aktualizacji sterownika sam zbierze mapy?

Regulacja zaworów, serwis hebli, oleje filtry i inne - lepiej niż w fabryce :D
Kontakt PW i gg - Wawa i okolice możliwy dojazd


#3 pablo.see

pablo.see
  • Moderator
  • 3,107 postów
  • Skąd:Augustów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:LS
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:CH6
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 19:39, 15.03.2011

Ja mam teraz 4 plus. jak ktoś ma 300 plus, to po aktualizacji będzie miał ISA2. Włączasz i zapominasz. Stag sam sobie przełącza benzyna-gaz i bada czasy wtrysków. Dzięki temu ustawia sobie mnożnik. Aktualizuj bez obaw.

Zycie zaczyna się po 6000rpm. Pozdrawiam Paweł | ,
Mój Chomik W Hondach nie ma silnikczków krokowych ani krokowców! !!
Jest IACV (Idle Air Control Valve) czyli zawór wolnych obrotów. >>CZYTAJ! !!<<
LPG: Stag 4 PLus, Barracuda, Zavoli Zeta N


#4 Siwy

Siwy
  • Administrator
  • 4,399 postów
  • Skąd:Lubelskie
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 21:09, 16.03.2011

Oooooo ale czad :hehe

Dziś tuninguję po pracy.

[ Dodano: 2011-03-16, 21:08 ]
I stuningowałem, pierwsze wrażenie ............... hmmm po prostu niezauważalnie przełącza się z PB na LPG, wcześniej na biegu jałowym zaraz po przełączeniu było delikatniutkie dygnięcie obrotami. Zaraz po wgraniu nowego softu na biegu jałowym przełączył się a ja nie wiedziałem kiedy. Potem podczas jazdy (silnik już był trochę rozgrzany) również płynnie - wcześniej ja jako właściciel autka byłem w stanie odczuć kiedy było przełączenie na LPG nie patrząc na wskaźniki a dziś po zmianie zerknąłem na diody a ja jadę na LPG :shock: I to tyle z tych różnic na początek które dało się odczuć. Jutro rano jak będę śmigał do pracy i będzie trochę chłodniej można będzie ocenić czy też jest niezauważalne przełączenie.
Pozostaje tylko podszkolić się w nowych opcjach, które doszły i szaleć ;-)
Całe forum pozdrawia Cię Dawid8907.

Diagnostyka HDS.

#5 szysz

szysz
  • Forumowicz
  • 69 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:49, 16.03.2011

Nie wiem czy nie umiem szukać, czy po prostu nie ma takiej informacji na forum:

- gdzie kupić złącze łączące instalacje z komputerem? (http://allegro.pl/in...1489798536.html - nr 7 jest ok?)
- instalujemy sterownik z ac.com.pl i wszystko już hula? można aktualizować i psuć w konfiguracji?

takie dwa pytanka, mimo, że dopiero jestem umówiony założenie instalacji, ale warto wiedzieć wcześniej ;)

[Edit]
@Siwy: Tak, nie napisałem, ale zakładam Stag'a 300 plus, Hana 2000 i Zavoli - jeden z polecanych zestawów. Mam nadzieje, że się nie zawiodę ;)

#6 Siwy

Siwy
  • Administrator
  • 4,399 postów
  • Skąd:Lubelskie
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 21:53, 16.03.2011

jeżeli zakładasz staga to ten co napisałeś będzie OK.
Całe forum pozdrawia Cię Dawid8907.

Diagnostyka HDS.

#7 Seth

Seth
  • Moderator
  • 4,942 postów
  • Skąd:Mińsk Maz
  • Silnik:1.8
  • Wersja:bogata S-ka ;]
  • KM:140
  • Paliwo:PB
  • Rok:2000
  • Nadwozie:CG8
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 19:21, 26.03.2011

Zaktualizowałem i mam ISA2 - rewelacja!!!! Tylko trzeba sporo pojeździć aby porządnie się zebrała mapa benzynowa potem sam przełącza na LPG i sam ustawia mape LPG, na bieżąco ją koryguje, jak dla mnie to pełen wypas 8-) Mapy pokrywają się idealnie, kurde że wcześniej tego nie było

Regulacja zaworów, serwis hebli, oleje filtry i inne - lepiej niż w fabryce :D
Kontakt PW i gg - Wawa i okolice możliwy dojazd


#8 szysz

szysz
  • Forumowicz
  • 69 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:52, 26.03.2011

aktualizacja softu (samemu) wpływa jakoś na gwarancje u gazownika?

#9 Seth

Seth
  • Moderator
  • 4,942 postów
  • Skąd:Mińsk Maz
  • Silnik:1.8
  • Wersja:bogata S-ka ;]
  • KM:140
  • Paliwo:PB
  • Rok:2000
  • Nadwozie:CG8
Reputacja: 5
Neutralna

Napisano 21:10, 26.03.2011

no jasne, tracisz ją :mrgreen: ale skoro i tak już jej nie mam to bez sensu dawać komuś zarobić

Regulacja zaworów, serwis hebli, oleje filtry i inne - lepiej niż w fabryce :D
Kontakt PW i gg - Wawa i okolice możliwy dojazd


#10 pablo.see

pablo.see
  • Moderator
  • 3,107 postów
  • Skąd:Augustów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:LS
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:CH6
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 21:27, 26.03.2011

szysz, jak masz dobrego gazmana, to jak poprosisz, to Ci zaktualizuje. W którym zakładzie montowałeś?

Zycie zaczyna się po 6000rpm. Pozdrawiam Paweł | ,
Mój Chomik W Hondach nie ma silnikczków krokowych ani krokowców! !!
Jest IACV (Idle Air Control Valve) czyli zawór wolnych obrotów. >>CZYTAJ! !!<<
LPG: Stag 4 PLus, Barracuda, Zavoli Zeta N


#11 szysz

szysz
  • Forumowicz
  • 69 postów
  • Skąd:Kraków
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 21:37, 26.03.2011

we wtorek oddaje autko do Auto-Gaz Joanna, który nawet Ty chyba polecałeś. Wspomnę, żeby było wszystko up-to-date ;)

#12 pablo.see

pablo.see
  • Moderator
  • 3,107 postów
  • Skąd:Augustów
  • Silnik:1.8
  • Wersja:LS
  • KM:136
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2001
  • Nadwozie:CH6
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 22:03, 26.03.2011

Powiedz dla Piotrka żeby zaktualizował, to bez problemu zrobi.

[ Dodano: 2011-03-28, 23:22 ]
Dla tych którzy włączyli ISA2 u siebie, mała lektura
http://lpg-forum.pl/...ic.php?p=148993

Po wystrojeniu map, trzeba wyłączyć autoadaptację (ISA2), bo potem mogą być kwiatki.

Zycie zaczyna się po 6000rpm. Pozdrawiam Paweł | ,
Mój Chomik W Hondach nie ma silnikczków krokowych ani krokowców! !!
Jest IACV (Idle Air Control Valve) czyli zawór wolnych obrotów. >>CZYTAJ! !!<<
LPG: Stag 4 PLus, Barracuda, Zavoli Zeta N


#13 Marcinoo

Marcinoo
  • Forumowicz
  • 216 postów
  • Skąd:Jaktorów
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 20:57, 17.05.2011

pozwole sie o cos zapytac...

mam staga, ale nie wiem jakiego, zapewnejak kupie kabelek i podlacze pod lapka tomi wyskoczy co to za komp...
teraz pytanie jest takie, czy jak mam ta najstarsza wersje 300 to czy moge ja jakos udoskonalic do wersjii plus by moc korzystac z ww aktualizacjii??
chodzi o to ze mam styrasznie duze spalanie, ostatnio zrobilem 124km w cyklu mieszanym i spalila mi pralka 19l lpg, a kiedy palila mi 10-11l w trasie...

teraz kolejne pytanie, czy aktualizacja sterownika, to jest aktualizacja programu na laptopie, czy systemu komputera pod maska??

pzdr
Drive Or Die

#14 Siwy

Siwy
  • Administrator
  • 4,399 postów
  • Skąd:Lubelskie
  • Silnik:2.4
  • Wersja:Executive
  • KM:190
  • Paliwo:LPG
  • Rok:2005
  • Nadwozie:CL9
Reputacja: 4
Neutralna

Napisano 07:14, 18.05.2011

Daj fotkę to powiemy co masz ;-)

teraz kolejne pytanie, czy aktualizacja sterownika, to jest aktualizacja programu na laptopie, czy systemu komputera pod maska??


To aktualizacja tego co masz pod maską, ale przeważnie jeżeli wchodzi nowa wersja programu do obsługi na kompie to zawiera też aktualizację firmware. Można również przekopiować tylko plik z aktualizacją do starego programu i też zadziała ale to już inna bajka.
Całe forum pozdrawia Cię Dawid8907.

Diagnostyka HDS.

#15 Snajper

Snajper
  • Forumowicz
  • 62 postów
  • Skąd:Trójmiasto
Reputacja: 0
Neutralna

Napisano 10:20, 25.05.2011

A jak długo powinno trwać strojenie map?? jeżeli przy intalacji całości, gazownik zaaktualizuje mi sterowniki (a intalacje mam prawie 200 km od domu) to czy autoadaptacje powininem wyłączyć już sam po kilku dniach, czy np po godzinie od instalacji aktualizacji ( a przez ten czas pojeździć po mieście) ??




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

IPB Skin By Virteq